Goran Filipec večeras u HNK Zajcu svira Liszta i predstavlja svoj CD

Goran Filipec večeras u HNK Zajcu svira Liszta i predstavlja svoj CD

Goran Filipec (Foto: HNK Zajc)

Jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista međunarodne reputacije Goran Filipec večeras će u riječkom HNK Ivana pl. Zajca održati klavirski recital "Lisztomanija". Nakon koncerta predstavit će svoj nagrađeni album "Paganini Studies" u izdanju Naxos Recordsa.

Goran Filipec izvest će dva slavna djela Franza Liszta: Sonatu za klavir u h-molu i Grandes études de Paganini. Za Sonatu u h-molu je veliki skladatelj i Lisztov suvremenik Richard Wagner zapisao: "Sonata je prekrasna, veličanstvena, delikatna, duboka, plemenita i neusporediva - ona je uzvišena poput Tebe." Grandes études de Paganini zapravo je ciklus od od šest Lisztovih etida na Paganinijeve teme, a posvetio ih je skladateljici i pijanistici Clari Schumann, životnoj suputnici njemačkoga skladatelja Robert Schumanna.

Filipecov album "Paganini Studies", koji će biti predstavljen publici po završetku koncerta, nagrađen je plaketom i diplomom Grand prix du disque. Riječ je o prestižnoj nagradi koju Društvo "Franz Liszt" iz Budimpešte dodjeljuje za najbolji snimak Lisztove glazbe. Filipec se tako našao na dojmljivom popisu dobitnika te nagrade na kojemu su i svjetski slavni Vladimir Horowitz, Lazar Berman, Ferrucio Busoni, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Berlinska filharmonija, Kraljevski filharmonijski orkestar i dr.

Nagrađeni su Filipecov album glazbeni kritičari svjetskih medija ocijenili izvrsnim kritikama u kojima se naglažava pijanistova virtuoznost, visoko majstorstvo, glazbena elokvencija, razoružavajuća zaigranost i umjetnička zrelost. “Izvedba kojom bi i sam Liszt bio zadovoljan”, zapisano je u obrazloženju nagrade.

Naziv koncerta "Lisztomania" preuzet je od njemačkoga pjesnika Heinricha Heinea, a koristio ga je i američki redatelj Ken Russell za naslov filma u kojem je slavnoga skladatelja i pijanističkog virtuoza Franza Liszta prikazao kao pop-zvijezdu svoga doba.

Iako nastupa na koncertnim pozornicama diljem svijeta, Goran Filipec uvijek se rado vraća u rodnu Rijeku. Večerašnji koncert u HNK Zajcu počinje u 20 sati, a predstavljanje CD-a "Paganini Studies" zakazano je za 21 sat.

Komentari