Gorančica pripala Emilu Crnkoviću za knjigu "Tajne Kupe"

Gorančica pripala Emilu Crnkoviću za knjigu "Tajne Kupe"

Na izvoru Kupe (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Gorančica je Emil Crnković za knjigu "Tajne Kupe". Pobjednik je proglašen na svečanosti u srijedu u Čabru, a "Tajne Kupe" bile su najbolje u konkurenciji 16 knjiga o Gorskom kotaru objavljenih u prošloj godini.

Kvaliteta objavljenih goranskih knjiga je sve veća, rekao je član ocjenjivačkog suda 15. Gorančice Marinko Krmpotić.

"Tajne Kupe" donose zanimljivu priču o više od 200 godina staroj ideji da se Karlovac poveže s morem vodenim putem. Cilj je bio od Karlovca do Broda na Kupi proširiti plovni put, a potom bi teret i putnici cestom išli do Rijeke. No, graditelji su već u začetku naišli na prepreke, teren nije bio podatan, a gradnja je bila preskupa te se od nje odustalo.

Ostale su priče, a magistar Emil Crnković je zbog njihova prikupljanja i istraživanja proveo čak pet i pol godina na terenu razgovarajući s ljudima o tradiciji goranskog kraja uz Kupu. Knjiga je bogata i dokumentima, fotografijama i ilustracijama te predstavlja zanimljivo štivo o pothvatu koji nikada nije uspio.

O Gorančici, Crnkoviću i drugim ovogodišnjim autorima, poslušajte razgovor s Marinkom Krmpotićem, novinarom Novog lista i jednim od organizatora nagrade:

O Nagradi Gorančica, pripremila Neva Funčić

Komentari