"Gorančicu" zaslužio Zlatko Pochobradsky za dvostruku zbirku pjesama

"Gorančicu" zaslužio Zlatko Pochobradsky za dvostruku zbirku pjesama

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Zahvaljujući mjesečniku "Goranski Novi list", već se 12 godina nagradom "Gorančica" vrednuju najbolja književna djela tematski ili zavičajnom pripadnošću autora vezana za Gorski kotar. Domaćin dodjele "Gorančice" za naslove tiskane tijekom 2015. godine danas je bio Grad Čabar.

Najviše razloga za zadovoljstvo nakon dodjele ovogodišnje Gorančice u Čabru ima upravo pjesnik iz tog dijela Gorskog kotara - Zlatko Pochobradsky. Njegovo je ime kao dobitnika nagrade za zbirke pjesama Portret i Tišine krik objavio član prosudbene komisije Marinko Krmpotić.

"U jednoj knjizi on je objavio dvije zbirke, na način da se jedna čita s jedne, a druga s druge strane knjige, kako bi istaknuo razliku među njima. Međutim, činjenica da su one objedinjene svjedoči kako govori o jednoj temi, odnosno njegovom pogledu na umjetnost i život te teme vezane uz njegov refleksivan pristup životu", rekao je Krmpotić.

Pochobradsky je svoju drugu Gorančicu osvojio u kokurenciji osmero autora, a iako spomenuta brojka potvrđuje svojevrsnu krizu u goranskom izdavaštvu, Marinko Krmpotić ističe da je kvaliteta, posebno kada se govori o beletristici, jako dobra, među najboljima u proteklih 12 godina.

Komisiji nije bilo lako proglasiti pobjednika, ali žao im je što nije bilo više knjiga. "Međutim, novca nema i bez ogranaka Matice hrvatske književna bi produkcija u Gorskom kotaru bila jako slaba", kaže Krmpotić. Opstanku nagrade Gorančica, osim njezinih utemeljitelja, velikim je dijelom svojim potporama i ove godine pridonijela Primorsko-goranska županija. Poslušajte prilog s dodjele u Čabru:

 

Književna nagrada "Gorančica", pripremio Nenad Lučić

Komentari