Gorani ne odustaju od obrazovanja budućih šumarskih tehničara

Gorani ne odustaju od obrazovanja budućih šumarskih tehničara

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

U Srednjoj školi Delnice ove godine nije zaživio razredni odjel u kojem bi se obrazovali budući šumarski tehničari, iako su spomenutu inicijativu podržali lokalni čelnici Gorskog kotara te iako se u goranskom šumarstvu osjeća potreba za takvim kadrovima.

Uz realnu procjenu da bi pokretanje obrazovnog programa šumarskog tehničara popravilo upisne pokazatelje delničke Srednje škole te  dodatno potaknulo mlade Gorane na studij šumarstva, vijećnica Grada Delnica Nataša Kozlica upozorava na zabrinjavajuće trendove tijekom posljednjih pola desetljeća:

Trenutačno u Delnicama ima ukupno 135 studenata, a sredinom prošlog desetljeća 160, pa bismo mogli govoriti o brojčanom smanjenju za gotovo jednu cijelu studentsku generaciju. Srednja škola Delnice ukupno ove godine ima  127 učenika, a 2015. godine ih je bilo 203. Dakle, izgubili smo tri razredna odjela.

Proljetos je dvadesetak učenika iskazalo interes školovati se u Delnicama za zvanje šumarskog tehničara, a o razlozima zbog kojih taj program nije zaživio te spremnosti Gorana da i sami financijski pomognu pri zapošljavanju stručnog nastavničkog kadra, delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić rekla je sljedeće:

"Zadnja informacija koju smo dobili kaže, da je smjer šumarskog tehničara odobren, ali za njega nisu osigurani financijski preduvjeti. Novi bi upisi trebali biti dogodine, no još uvijek se nisu uspjele usuglasiti neke važne stvari. Temeljni je problem zapošljavanje, a goranski su čelnici suglasni i spremni taj dio financirati u prvoj godini, ako to ne učini ministarstvo. Vjerujemo da će odgovorni iz ministarstva ipak sve to prepoznati kao ulaganje u opstanak naše škole".    

Izvjesno je da će o toj temi uskoro na zajedničkoj sjednici iznova raspravljati lokalni čelnici Gorskog kotara. Na opravdanost i demografsku važnost te inicijative, ukazuju i neki aktualni te zabrinjavajući pokazatelji.

Poslušajte reportažni prilog Nenada Lučića:

Gorani- šumarska škola, pripremio Nenad Lučić

Komentari