Goranov vijenac Sonji Manojlović, Goran mladoj Vinkovčanki Mateji Jurčević

Goranov vijenac Sonji Manojlović, Goran mladoj Vinkovčanki Mateji Jurčević Goranov vijenac Sonji Manojlović, Goran mladoj Vinkovčanki Mateji Jurčević
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Na dan rođenja tragično stradalog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, njegov rodni Lukovdol u Gorskom kotaru bio je mjesto održavanja središnje svečanosti 53. "Goranova proljeća". Na najdugovječnijem pjesničkom događanju u Hrvatskoj uručene su nagrade najboljima.

Goranov vijenac uručen je Sonji Manojlović, pjesnikinji čiji stvaralački put traje dulje od četiri desetljeća. U tome je vremenu dobila niz domaćih i međunarodnih priznanja, a o najnovijoj, iz Lukovdola, predsjednik Goranova proljeća Ivica Prtenjača kaže da ju je svakako zaslužila. "Već desetljećima intenzivno i redovito objavljuje svoju poeziju. U tom smislu nagrada je pohvala njezinoj upornosti i pjesničkoj kvaliteti te njezinom iznimnom talentu koji je kroz sva ova desetljeća očuvan i nadograđen", rekao je Prtenjača.

Među trideset i sedam darovitih na natječaj prijavljenih autora, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Goran za mlade pjesnike proglašena je Mateja Jurčević, pjesničkom zbirkom naslova Paranoja. "Iskočio je taj rukopis mlade Vinkovčanke, djevojke koja nema niti 21 godinu. Jedan vrlo zreo, vrlo načitan i u pjesničkoj postavci čvrst rukopis. Mi se veselimo da iznova imamo jednu dobru knjigu koju ćemo napraviti", govori Ivica Prtenjača.

Osim središnje, lukovdolske svečanosti, u sklopu ovogodišnjeg programa Goranova proljeća osmišljeni su i književni susreti te čitanja poezije na kojima, uz domaće, sudjeluju i brojni inozemni autori. Poslušajte prilog:

Nagrade 53. Goranova proljeća, pripremio Nenad Lučić

Komentari