Goranovo proljeće u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu

Goranovo proljeće u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Čitanjem stihova u zagrebačkom VIP clubu svečano je počela pjesnička manifestacija 53. Goranovo proljeće. "Goranovo proljeće" održava se ove godine između 18. i 21. ožujka u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će u ponedjeljak biti dodijeljene i nagrade Goranov vijenac.

Na otvaranju su svoje stihove pročitali ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca za cjelokupan pjesnički opus Sonja Manojlović i dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike Mateja JurčevićUz hrvatske pjesnike nastupila je i rusofonska pjesnička skupina Orbita iz letonske prijestolnice Rige, a pjesnik Sergej Timofejev recitirao je svoje stihove. 

Sonja Manojlović, rođena je 1948. u Zagrebu. Autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Široko je prevođena i uvršćivana u antologije. Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika Versopolis pjesničkoj manifestaciji pridružit će se i Athena Farrokhzad iz Stokholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.

Od hrvatskih pjesnika nastupit će pjesnici različitih generacija, među kojima je i nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Miroslav Kirin i Alen BrlekManifestacija "Goranovo proljeće" nastavlja se u subotu i nedjelju pjesničkim nastupima u splitskom Quasimodo clubu.

Komentari