Goranske škole: veće količine snijega - dodatni organizacijski problemi

Goranske škole: veće količine snijega - dodatni organizacijski problemi Goranske škole: veće količine snijega - dodatni organizacijski problemi
Za sad još u školu idu bez pune zimske opreme (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Za sad još u školu idu bez pune zimske opreme (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Ako ne bude nastave zbog snijega, moći će se nadoknađivati samo subotama, a tada su zakinuti učenici putnici (Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell)

Ranije, no što je uobičajeno, zbog prošlogodišnjeg štrajka nastava je u utorak počela i u obrazovnim ustanovama Gorskog kotara čiji se nadležni nadaju da nastavak zime neće donijeti veće količine snijega i dodatne probleme u radu.

Naime, zbog specifičnih klimatskih uvjeta na goranskom području i o tome pri daljnjem planiranju nastave treba razmišljati, ističu u Srednjoj školi Delnice.

Srednjoškolci iz Delnica, posebno oni u završnim razredima, nisu nezadovoljni zbog skraćenih zimskih praznika. Što se mora – nije teško, kaže učenik Patrik Mulc i dodaje da mu nije bio problem doći u školu nešto ranije nego prethodnih godina jer je svjestan da se zaostaci nakon štrajka moraju odraditi. Ipak mu, kao maturantu, nije svejedno i malo strahuje od toga što bi školovanje mogao privesti kraju nešto kasnije nego prethodne generacije.

Razloga za strah, kaže ravnateljica delničke Srednje škole Slađana Srkoč, zasad nema, ali će se morati skraćivati i proljetni praznici te nešto produljiti nastavna godina i za maturante i za ostale učenike. Maturantima je nastavnu godinu moguće produljiti samo za tjedan dana, pa je u planu odraditi i dvije radne subote, a one su zamišljene kao projektni dani.

U školama Gorskog kotara, kaže ravnateljica Srkoč, ima nemali broj učenika i nastavnika putnika pa se pomalo strahuje od ponavljanja situacije iz veljače 2018. godine kada je obilan snijeg prouzročio višednevni prekid nastave. Takvi prekidi značit će dodatne radne subote. "Kako subotom ne prometuju učenički autobusi, moći ćemo, u tom slučaju, računati samo na učenike iz Delnica, dok učenici putnici tih dana neće biti u mogućnosti dolaziti", zaključila je Srkoč.

I zato se u školama Gorskog kotara nadaju da, osim niskih temperatura, nastavak zime neće donijeti veće količine snijega, iako su svjesni kako su posljednjih godina upravo siječanj i veljača bili najsnježniji mjeseci. Poslušajte prilog:

Gorani ponovno na nastavi, snijeg putnike ne veseli; pripremio Nenad Lučić

Komentari