Gornji Kuti u Gorskome kotaru - selo s najviše knjiga po stanovniku

Gornji Kuti u Gorskome kotaru - selo s najviše knjiga po stanovniku Gornji Kuti u Gorskome kotaru - selo s najviše knjiga po stanovniku
Dio popisa prvih članova (Foto: Arhiva Hrvatske čitaonice Kuti) Dio popisa prvih članova (Foto: Arhiva Hrvatske čitaonice Kuti)
Stari pečat čitaonice (Foto: Arhiva Hrvatske čitaonice Kuti) Stari pečat čitaonice (Foto: Arhiva Hrvatske čitaonice Kuti)

Foto: Arhiva Hrvatske čitaonice Kuti

Hrvatska čitaonica sela Kuti, koje se nalazi na području Brod Moravica, ovih dana obilježava 80 godina neprekidnoga rada. Knjižnični dio ustanove raspolaže s čak 900 primjeraka, pa se može reći da su Gornji Kuti, s četrdesetak stalnih žitelja, selo koje u Hrvatskoj ima najviše knjiga po stanovniku.

S obzirom na to da u gospodarski teškim vremenima po pravilu manjka novca za kulturno-prosvjetne projekte, zanimljivo je znati da je Hrvatska čitaonica sela Kuti u Gorskome kotaru osnovana upravo krizne 1936. Goranski iseljenik Antun Burić uspio je tada uvjeriti sumještane da je izgradnja čitaoničkoga objekta, kao izvorišta znanja i informacija, jedan od poticajnih načina prevladavanja teškoća.

U jednom se razdoblju postojanja čitaonice njezin objekt urušio, pa su knjige privremeno smještene po seoskim kućama, no nakon izgradnje nove zgrade 1978. godine, mještani su vratili sve knjige koje su im dotad bile povjerene na čuvanje. Sa 120 upisanih, brojnost članova Hrvatske čitaonice u Gornjim Kutima danas trostruko nadmašuje broj stanovnika sela. Nedavno je članicom postala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Iseljeni žitelji naselja pri svakom posjetu zavičaju koriste usluge čitaonice, a u ustanovi za sebe korisne naslove nalaze domaći stanovnici: djeca, studenti i umirovljenici. Do novca potrebnoga za proširenje čitaonice pokušat će se doći jednom od aktivnosti vezanom uz projekt Rijeka EPK 2020., koja potiče razvoj sadržaja u Rijeci susjednim sredinama. Poslušajte prilog:

Komentari