Gorski kotar može ponovno postati odredište za kampiranje

Gorski kotar može ponovno postati odredište za kampiranje Gorski kotar može ponovno postati odredište za kampiranje
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Velik interes za kamping-edukaciju u Ravnoj Gori (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Velik interes za kamping-edukaciju u Ravnoj Gori (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Srpanjska prezentacija kamping-prostora u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Gorski kotar još se uvijek nalazi na svim kartama odredišta za kampiranje u Europi, iako je taj oblik turizma zamro u proteklih dvadesetak godina. Nedavno je pokušaj oživljavanje takve ponude zabilježen uz Lokvarsko jezero, pa je za nadati se da će ih uz edukaciju i poticaje uskoro biti još.

Za razliku od prijeratnih godina, tijekom protekla dva i pol desetljeća u turističkoj ponudi Gorskoga kotara nije postojao niti jedan kamp. Stvari su se polako počele mijenjati ovoga ljeta, a neposredno nakon glavne sezone ozbiljnije se počelo razmišljati i o pokretanju edukacijskih programa koji bi goranskom području vratili nekadašnji status odredišta za kampiranje.

Važan je nedavno zabilježeni prvi pokušaj oživljavanja zamrle goranske kamping-ponude uz Lokvarsko jezero, odnosno otvaranje jednoga privatnog kampa, smatra načelnik Općine Lokve Toni Štimac. "Još uvijek se nalazimo na svim kamping kartama Europe, tako da ljudi i dalje dolaze do nas i pitaju, gdje se nalazi kamp? Nažalost, mi smo ih do ove godine morali slati u kamp na Krku, a to nije bilo nimalo poticajno za turizam."

Takav oblik turizma u Gorskome kotaru ima potencijala - novootvoreni kamp bio je pun tijekom kolovoza. Kako bi se potencijali i iskoristili, Gorani su organizirali stručni skup u Ravnoj Gori. Prema riječima direktora turističkog ureda u Delnicama Petra Hrga, edukacijom se želi ukazati na mogućnost, primjerice, otvaranja jednostavnijih vrsta kampova uza smještajne objekte u domaćinstvima.

Maleni kampovi kasnije bi mogli prerasti u veće, a kako bi vidjeli dobar primjer kamperskoga turizma, goranski turistički djelatnici obišli su obiteljski rafting-kamp u naselju Radenci ob Kolpi u susjednoj Sloveniji. "To je kamp koji omogućuje spavanje u šatorima i kućicama, ima svoju recepciju i ponudu domaćih proizvoda. Ukratko, jedna priča za koju smatramo da je moramo razvijati i kod nas", kaže Hrg. Poslušajte prilog:

Komentari