Gorski kotar: opskrba strujom na 82 posto područja

Gorski kotar: opskrba strujom na 82 posto područja

S ovakvim situacijama bore se elektromonteri (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

U Gorskom kotaru će i danas brojne terenske ekipe raditi na otklanjanju posljedica ovotjedne elementarne nepogode, prouzročene ledenom kišom. Jučer su iznova stvoreni uvjeti za odvijanje prometa dionicom stare ceste Rijeka – Zagreb između Gornjeg Jelenja i Sopača, a poboljšanu cestovnu prohodnost treba još osigurati dijelom prometnica na području gradova Čabra i Vrbovskog.

Iako obavljaju posao na vrlo zahtjevnom terenu, dvjestotinjak montera Hrvatske elektroprivrede je do sinoć uspjelo osigurati opskrbu strujom za 82 posto kućanstava Gorskog kotara. Među onima koji imaju struju 13 posto potrošača dobiva je iz velikih mrežnih agregata. Monterske ekipe su na istočnom dijelu Gorskog kotara, odnosno Grada Vrbovskog, uspostavili temeljnu srednje naponsku mrežu.

Premda je nedjelja, sve ekipe nastavljaju raditi od jutra do večeri na obnovi elektroenergetske mreže svih naponskih razina u onim dijelovima Gorskoga kotara gdje to još nije učinjeno, a nastavlja se i distribucija agregata manje snage za naselja s malim brojem stanovnika.

Normaliziran je promet na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta, nakon uklanjanja srušenih stabala i leda sa kolnika, ali se radovi na sanaciji i dalje nastavljaju posebno na otvorenim dionicama na kojima i dalje postoji povećana opasnost otpadanja granja kao i nailaska na odrone zemlje i kamenja. Još uvijek su za sav promet zatvorene ceste kroz Gorski kotar na području Čabra: Mali Lug-Zamost i Čabar-Plešce te na području Vrbovskog: Moravice-Žakule-Tići-Vrbovsko, Vrbovsko-Kučaj-Okruglica, Musulini-D42, Gomirje-Željeznički kolodvor.

Bez struje su danas: Prezid s okolicom, Čabar s okolicom, Tršće s okolicom, Plešci s okolicom, Hrib s okolicom, Gerovski kraj, Crni Lug s okolicom, Marija Trošt, Gašparci, Zagolik, Podgora, Razloge, Sedalci, Gornji okrug, dio okiloce Gomirja, dio Ljubošine, Musulini, dio naselja Lokve, Mrzla Vodica sa okolicom,Gorski Raj, dio Fužina, dio Liča, dio Vrata, Benkovac,  Slavica, dio Mrkopalja, dio Sungera, Brestova Draga, dio Tuka, dio Cagra, Podslemeni Lazi, Rogi, Šimatovo, Goršeti, Lamana draga i Zlobinska draga.

Agregatima se opskrbljuju: Prezid Centar, Čabar centar, Tršće centar, Gerovo centar, Plešci, Crni Lug centar, Hrvatsko, Marija Trošt, Turki, Mrzla vodica, Liči, Begovo Razdolje, Sunger, Tuk.

Komentari