Gorski kotar - sve bolje

Gorski kotar - sve bolje

Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Osmi dan otkako je Gorski kotar zadesila elementarna nepogoda - ledena je kiša okovala sve što je dotaknula - stanje se i dalje popravlja. Većina naselja ponovno ima struju, ponovno voze vlakovi između Rijeke i Ogulina, a otvoren je i veći dio cesta. Temperature su visoko iznad nule i led se i dalje topi.

Struju u Gorskom kotaru do subote navečer dobilo je 82 posto kupaca. To znači da je od ukupno 16154 kupca električne energije sada bez napona 2929 kupaca, dok 2050 kupaca električnu energiju dobiva iz velikih mrežnih agregata Hrvatske elektroprivrede. Danas su monterske ekipe završile posao na istočnom dijelu Gorskoga kotara, odnosno na području Vrbovskog te se može reći da je na cijelom tom području uspostavljena temeljna, srednjenaponska mreža.

Dvjestotinjak radnika HEP-a i u nedjelju će te sljedećih dana od jutra do večeri obnavljati elektroenergetsku mrežu svih naponskih razina u ostalim dijelovima Gorskoga kotara. Nastavlja se i distribucija agregata manje snage za naselja s malim brojem stanovnika. 

Polako se normalizira i prometna situacija - od petka u 15 sati za sav je promet otvorena pruga između Rijeke i Ogulina, ponovno voze i teretni i putnički vlakovi. Otvorena je i većina državnih, županijskih i lokalnih cesta nakon što se otopio led i uklonjena su srušena stabla s konika. Na otvorenim dijelovima i dalje postoji povećana opasnost otpadanja granja kao i nailaska na odrone zemlje i kamenja. 

Tijekom dana su iznova stvoreni uvjeti za odvijanje prometa dionicom stare ceste Rijeka – Zagreb između Gornjeg Jelenja i Sopača, a poboljšanu cestovnu prohodnost trebat će još osigurati na dijelu prometnica na području Čabra i Vrbovskog.

Komentari