Gotovo tri četvrtine rastavljenih roditelja ne plaća alimentaciju

Gotovo tri četvrtine rastavljenih roditelja ne plaća alimentaciju

Sedamdeset tisuća mališana u Hrvatskoj ne prima alimentaciju od roditelja (Foto: Pixsell)

U Hrvatskoj 73,6 posto roditelja izbjegava plaćati alimentaciju - što znači da sedamdeset tisuća djece ne prima alimentaciju.

Podatak je to Ministarstva socijalne politike i mladih iz 2014. godine. Pritom, treba reći da oni koji ne plaćaju alimentaciju smatrajući da tako kažnjavaju bivšeg partnera, zapravo ugrožavaju svoju djecu.

Činjenica je da 26,6 posto razvedenih roditelja uredno plaća alimentaciju za svoju djecu, kao i to da dio roditelja koji alimentaciju uopće ne plaćaju ili je ne plaćaju redovito - žive u siromaštvu. Isto tako, mnogi koji ne plaćaju alimentaciju vjerojatno rade na crno i služe se raznim smicalicama kako bi sakrili stvarno stanje svoje imovine i tako izbjegli plaćanje alimentacije.

"Potrebno je u zakon ugraditi strožije mjere, poput skandinavskih zemalja te Češke i Poljske, gdje neplatišama alimentacije uzimaju vozačku dozvolu, smatrajući da - ako imaju za auto i benzin - imali bi i za svoju djecu", kaže Antonija Pintar, predsjednica riječkog Centra za participaciju žena u društvenom životu. I zato, čim krene rastava braka, najbolje je odmah zatražiti i zabranu raspolaganja imovinom.

U Primorsko-goranskoj županiji je do svibnja ove godine riječki Centar za socijalnu skrb odobrio privremeno uzdržavanje za 131 korisnika, u podružnici Vrbovsko za dva korisnika te u delničkoj za 10 korisnika. Javlja Damir Pijaca:

Komentari