"Građanke svom gradu": novi časopis za umjetnička i društvena zbivanja

"Građanke svom gradu": novi časopis za umjetnička i društvena zbivanja

Neva Funčić i Iva Kovač (Foto: Lucija Fanton / HRT Radio Rijeka)

U Rijeci je sinoć predstavljen prvi broj časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative "Građanke svom gradu". Prvi broj GSG je posvećen queer i feminističkim temama, o kojima pišu organizatorice Smoque - queer i feminističkog festivala održanog u Rijeci.

"Građanke svom gradu" naziv je otvorene platforme koje okuplja protagonistice i protagoniste iz umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova Rijeke. Ime je preuzeto sa zidne ploče koja se nalazi u Križanićevoj ulici koja je sjedište udruge. Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu građanki i građana koji su doprinijeli zajedničkom dobru koje i danas uživamo.

Časopis će izlaziti dvaput godišnje, u proljeće i u jesen, a prvi je broj objavljen u pet stotina primjeraka, dostupnih besplatno, rekla je u programu Radio Rijeke glavna urednica Iva Kovač. Časopis dizajniraju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić. Ilustracija na naslovnici, GSG s tekstom u obrubu, djelo je Rafaele Dražić.

U prvom broju Marinella Matejčić u svom tekstu "Ljubav i konzervativnost: reproduktivna prava u Hrvatskoj", piše o nazadovanju u području rodne ravnopravnosti i reproduktivnih prava. Intervju s Anom Hoffner upoznaje nas s njezinom knjigom "Queerness of Memory", kao i serijom radova koji su predstavljeni na izložbi "Iscrpljeno vrijeme: 'drag' u vremenima rata".

Brigita Miloš iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci s kolegicom Mónicom Cano Abadíom priređuje pojmovnik feminističkih i LGBTIQ termina. Nakon predstavljanja časopisa, u izlogu Križanićeve 6a ostala je izložba Queer šetnja s tekstom Antonije Stojanović Almesberger i fotografijama Ane Opalić, a publikacija je dostupna i na http://artseverywhere.ca/. Poslušajte razgovor:

Iva Kovač o časopisu GSG, pripremila Neva Funčić

Komentari