Grad Rijeka oslobađa od plaćanja zakupnine zbog pada prometa

Grad Rijeka oslobađa od plaćanja zakupnine zbog pada prometa

Foto ilustracija: Pixsell

Grad Rijeka objavio je da će svi zakupnici poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, kojima nije bio zabranjen rad, ali trpe štetu zbog umanjenja prometa, moći podnijeti zahtjev za umanjenje ili oslobođenje od plaćanja zakupnine.

Oni će moći podnijeti e-zahtjeve od 7. svibnja. Odlukom gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, svima njima se djelomično umanjuju ili otpisuju potraživanja na osnovi zakupnine, priopćio je Grad Rijeka.

Onima kojima je pad prometa od 20 do 50 posto, smanjit će se zakupnina za 30 posto; onima s padom prometa od 51 do 70 posto smanjit će se zakupnina za 50 posto; poduzetnicima s padom prometa većim od 71 posto zakupnina se u cijelosti neće naplatiti. 

Pad prometa dokazivat će se usporedbom s istim kalendarskim mjesecom 2019. godine. Iznimno će poduzetnici koji nisu djelovali 2019. godine moći usporediti svoj promet s onim u veljači 2020. godine, prije izbijanja pandemije koronavirusa, stoji u priopćenju.

Zakupnici prostora za knjižare i antikvarijate, koji su bili zatvoreni tijekom ožujka i travnja, a odobren im je rad u svibnju, mogu podnijeti zahtjev za oslobađanjem od plaćanja zakupnine za svibanj 2020. godine ako imaju pad prometa od 71 i više posto. 

Od prava na umanjenje ili oslobađanje od plaćanja zakupnine izuzete su garaže, ljekarne, središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim djelatnosti mjenjačnica, opće djelatnosti javne uprave, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija i djelatnosti izvan teritorijalnih organizacija (konzulati). 

Svim zakupnicima koji koriste ugostiteljske objekte s terasama, za razdoblje od 11. do 31. svibnja 2020. odobrit će se umanjenje ugovorene zakupnine za zatvorene prostore u visini od 50 posto, a omogućit će se i proširenje površine terasa, izvijestio je Grad Rijeka.

Komentari