Grad Vrbovsko prednjači u razvoju sustava zbrinjavanja otpada

Grad Vrbovsko prednjači u razvoju sustava zbrinjavanja otpada

Pretovarna stanica u Vrbovskom uz koju bi uskoro trebalo biti izgrađeno reciklažno dvorište (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Grad Vrbovsko ove bi godine mogao postati prva lokalna jedinica na području Gorskog kotara koja će u sustavu zbrinjavanja otpada dosegnuti tražene zakonske, ali i standarde Europske unije. Dovršetak procesa koji je počeo prije osam godina očekuje se izgradnjom reciklažnog dvorišta.

Dok druge lokalne jedinice Gorskog kotara čekaju da slična priča zaživi na odlagalištu kod Delnica, sanacijom bivšeg odlagališta Cetin i izgradnjom vlastite pretovarne stanice Grad Vrbovsko se nekoliko godina prije susjeda uspio uklopiti u sustav Centra za zbrinjavanje otpada Primorsko-goranske županije na Marišćini.

"Mi smo prvi u Gorskom kotaru otpad počeli zbrinjavati na Marišćini. Istina je kako, zbog nastojanja da adekvatno zbrinjavamo otpad, naši stanovnici skuplje od drugih plaćaju tu uslugu, no nakon svega ipak moramo iskazati zadovoljstvo, jer zaokružujemo proces ispunjavanja svih obveza, koje su pred nas stavljene", istaknuo je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.

Novim i 5,5 milijuna kuna vrijednim ulaganjem, najavljuje gradonačelnik, sustav zbrinjavanja otpada Grad Vrbovsko zaokružit će početkom rujna: "Kruna svega je dovršetak projektne dokumentacije i netom potpisani ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta, kojeg ćemo s 85 posto udjela sufinancirati novcem europskih fondova."

Manje lijepa strana priče kaže da je, uz modernizaciju komunalnog sustava, broj njegovih korisnika, zbog demografske situacije, u Vrbovskom sve manji. Zapravo, nastavi li padati broj korisnika s vremenom bi mogla doći u pitanje i kvaliteta komunalne usluge, dodao je Mufić.

Zato je, u cijeloj ovoj priči, ipak najvažnije da provedbom demografskih mjera ovdje zadržimo ljude, zaključuje Mufić, a pri tom je ključna državna i županijska pomoć kojom bi se na pravi način vrednovala razvojna komunalna ulaganja. Poslušajte prilog:

Dobra priča o zbrinjavanju otpada u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Komentari