Gradnja Dječje kuće ili kako u starim zidovima nastaje nova zgrada

Gradnja Dječje kuće ili kako u starim zidovima nastaje nova zgrada

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Na postamentima na riječkom Korzu otvorena je izložba kojom je prikazano kako u projektu revitalizacije kompleksa Benčić, Cigleni objekt postaje Dječja kuća. Na fotografijama o radovima koji još traju možete provjeriti kako u sačuvanim i učvršćenim vanjskim zidovima nastaje sasvim nova zgrada.

Riječ je o projektu arhitekta Saše Randića u okviru kojeg u starim zidovima doista nastaje sasvim novi prostor u kojem će se naći Dječja knjižnica Stribor, ali i brojni radionički prostori u kojima će programe za i sa djecom organizirati riječke ustanove u kulturi.

Za Dječju kuću trebalo je biti sretno proljeće 2020., ali je zbog pandemije izgradnja usporena. U tijeku su obrtnički radovi unutar zgrade, a slijedi ugradnja vanjske stolarije, izrada dijelova krova i sanacija dijela fasade na pročelju.

Rekonstrukcija je vrijedna 43 milijuna kuna s PDV-om, a oprema još desetak milijuna. Projekt revitalizacije Benčića znači rekonstrukciju Ciglenog i T-objekta, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Završetak se predviđa do jeseni, ali bit će to tek kraj građevinskih radova. Radovi na programima u okviru programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture trebali bi biti jedan od najvažnijih dobrih temelja budućnosti riječke kulture. 

U okviru tog programskog pravca od 2017. godine razvija se i raste festival Tobogan kojeg voli i mala i velika publika, a ovogodišnji bi se, pandemiji usprkos, ipak mogao dogoditi već ovoga ljeta. 

O zgradi, programu i budućem art-kvartu kao najvećoj infrastrukturnoj investiciji u kulturu u Hrvatskoj od osamostaljenja na Korzu su govorili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, poslušajte:

Dječja kuća je budućnost riječke kulture, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari