Gradnja LNG terminala: kesona nema, grade se piloti, beton se baca u more

Gradnja LNG terminala: kesona nema, grade se piloti, beton se baca u more

Foto: Pixsell

Projekt gradnje plutajućeg LNG terminala, mimo svih protivljenja Županijske skupštine PGŽ-a te svih jedinica lokalne uprave i samouprave otoka Krka, ide dalje - i to mimo studije o utjecaju na okoliš.

Naime, kesona koji bi omogućili pristav brodova i koji su bili u studiji nema, ali se zato grade piloti - i to njih dvjestotinjak, čime su i tvrtka LNG Hrvatska i nadzorni inženjeri priznali da su trebali prihvatiti ono za što su se zalagali žitelji cijele županije, a to je kopneni terminal.

Zgodan filmić donijela je sa sobom načelnica Omišlja Mirela Ahmetović. Iz njega je vidljivo da su posljednjih dana svjedoci nezakonitog i nepropisnog odlaganja otpadnog betona izravno u more. "Sav otpad koji nastaje pri izgradnji zahvata treba skupljati odvojeno, po vrstama, privremeno skladištiti na za tu svrhu pripremljenom prostoru", upozorava Ahmetović.

Stoga nema druge nego sačekati što će Ustavni sud kazati na zahjtev za ocjenom ustavnosti tzv. lex LNG-a. Ako ni nakon toga ne bude razumnih odluka, zaštitu će potražiti na Europskom sudu za zaštitu ljudskih prava. No prije toga je na dnevnom redu ministar zaštite okoliša: "Je li ovakvo ponašanje izvođača, nadzornog inženjera i tvrtke LNG Hrvatska predmet njegovog interesa?", pita načelnica.

Župan Zlatko Komadina kaže da su izvođači i investitori sve sami priznali. "Svjedoci smo da se umjesto kesona, koji su predviđeni projektom, rade piloti koji se zabijaju duboko u tlo. A što mislite zbog čega? Da bi se smanjio rizik od potresa", kaže Komadina.

Ostaje puno dvojbi. "Kad se ovakve stari događaju s tzv.neopasnim otpadom, betonom, onda kako li se tek gospodari i radi s opasnim?", pita Mirela Ahmetović. Župan pak zaključuje: "Umjesto sa 100 milijuna eura da smo gradili tamo nešto, mi smo kupili brod i preinačili ga. Mislim da to više govori samo za sebe."

I priča ide dalje. Zna li se kamo? Zna se - ili nam se samo čini. Javlja Josip Krmpotić:

LNG, pripremio Josip Krmpotić

Komentari