Gradsko kazalište lutaka Rijeka: najavljena praizvedba "Flekavac"

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: najavljena praizvedba "Flekavac"

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka 31. listopada praizvest će predstavu "Flekavac", prvi dramski tekst Nine Mitrović namijenjen djeci i lutkarskim kazalištima, najavljeno je u ponedjeljak. Namijenjena je djeci starijoj od pet godina, ali otvara i mnoga pitanja za roditelje.

Naslovni lik, Flekavac je dječak buntovnik koji smatra da ne treba slušati savjete i upute roditelja, ali jednog dana shvaća da je odgovoran za sve što radi i govori. 

Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir rekla je da predstava govori o problemima odrastanja danas, ali i pitanjima dječje slobode i kreativnosti. "Flekavac" je spoj realističnog i nadrealističkog, glumačke i lutkarske izvedbe, a ujedno je likovno i glazbeno vrlo urbana, kazala je Lupi Alvir.

Kreatorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović likovno je predstavu oblikovala izrazito urbano, donekle stripovskom estetikom. Predstava obiluje songovima skladatelja i autora tekstova Ivane Đule i Luke Vrbanića, skladanim u stilu hip-hopa i punka.

U glavnoj ulozi nastupa David Petrović, a u ostalima su Petra ŠaracZlatko VicićDamir OrlićAlex Đaković i Andrea Špindel. Koreograf je Damian Cortes Alberti, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Redateljica Renata Carola Gatica istaknula je da je predstava nastala kao zajednička kreacija cjelokupnog autorskog i glumačkog tima. Bavimo se pitanjem koliko su se promijenili odnosi roditelja i djece danas u odnosu na vremena samo jedne generacije unazad, rekla je. Priča je univerzalna, ali se radnja događa u Rijeci, navela je redateljica. Poslušajte više u razgovoru:

Postoje li zločesta djeca i kako ih tretiramo?, pripremio Albert Petrović

Komentari