Gradsko vijeće: Izvršenje proračuna nije prošlo; Čistoća diže cijene

Gradsko vijeće: Izvršenje proračuna nije prošlo; Čistoća diže cijene Gradsko vijeće: Izvršenje proračuna nije prošlo; Čistoća diže cijene
Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Prijedlog izvršenja proračuna za proteklu godinu, kojeg pred vijećnicima iznosi riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, u novom sazivu Gradskog vijeća u kojem SDP i njegovi partneri nemaju većinu, nije prošao.

Prije sjednice održan je i aktualni sat s kojeg informacija da će Komunalno društvo Čistoća podignuti cijene. 

I tako se danas, na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća nakon one konstituirajuće, na glasovanju za prošlogodišnji proračun pokazalo da buduće - odluke neće biti lako izglasati. 17 glasova ZA, 10 suzdržanih i 5 protiv, uz to što troje vijećnika nije bilo nazočno, rezultat je podignutih ruku za gradske financije u protekloj godini, koje pokazuju deficit od oko 4 milijuna kuna.

I u ovom sazivu, jedan od glasnijih vijećnika je nezavisni Hrvoje Burić koji je rekao da Obersnel već 20 godina vodi grad, stalno povećava rashode, a smanjuje prihode. "247 milijuna kuna ukupnog deficita?! Ja želim čuti od vas kada, koliko i u kojem roku će se taj  novac vratiti?", rekao je Burić.

Na aktualnom satu Burić je naveo podatak da poduzeće Čistoća posluje s gubitkom od 18 milijuna kuna, da je najgore komunalno društvo u Hrvatskoj, te da će gubitke morati pokriti porezni obveznici na način da će cijena usluge biti veća.

Čistoća će morati korigirati cijene, prije svega zato što te cijene nisu korigirane još od 1993. godine, čini mi se", rekao je Obersnel koji je odgovorio i na pitanje HDZ-ovog Josipa Ostrogovića, zašto se ništa ne čini po pitanju smjene glavnog urednika Kanala Ri Ernesta Marinkovića koji, kako je rekao, ni po čemu ne zaslužuje to mjesto.

Kanal Ri je trgovačko društvo koje ima svoje vlasnike, ja ne mogu sam poduzimati bilo što bez suglasnosti ostalih članova skupštine", istaknuo je Obersnel.

Kao i u prošlom sazivu Gradskog vijeća, najaktivniji u kritici riječkog gradonačelnika su vijećnici HDZ-a i nezavisni Hrvoje Burić. Čak je i njegov kolega Miljenko Koljanin danas bio suzdržan, kao uostalom i vijećnici Akcije mladih, Živog zida i Mosta.

Poslušajte prilog Blanke Uzelac:

 

Sjednica Gradskog vijeća, pripremila Blanka Uzelac

Komentari