Granica je birokratska prepreka

Granica je birokratska prepreka Granica je birokratska prepreka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Susret susjeda, suradnika i prijatelja (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Lokalni čelnici Čabra i Loške Doline su na graničnom prijelazu kod Prezida prije godinu dana zajedno proslavljali potvrdu članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Jesu li nakon dvanaest mjeseci na tom području uz granicu vidljive neke promjene?

Zbog položaja uz državnu granicu Grad Čabar je jedna od lokalnih samouprava Gorskog kotara koja tradicionalno održava dobre odnose i brojne oblike suradnje sa susjednim općinama u Republici Sloveniji. Zato su čabarski gradski čelnici prvu godišnjicu članstva Republike Hrvatske  u Europskoj uniji na graničnom prijelazu Prezid – Babno Polje, danas obilježili susretom s predstavnicima slovenske Općine Loška Dolina. 

Čabarski gradonačelnik Kristijan Rajšel tvrdi da se ništa nije drastično promijenilo jer granica ni ranije nije predstavljala velik problem u suradnji i očuvanju dobrosusjedskih odnosa. Rajšel podsjeća da ljudi rade na obije strane, a surađuju i različite udruge, posebno vatrogasci.

Ipak, članstvo u Europskoj uniji, lokalnim zajednicama uz državnu granicu otvara dodatne mogućnosti da krenu krupnijim suradničkim koracima u budućnost. Župan slovenske Opčine Loška Dolina Janez Komidar vjeruje da će društvena djelatnost s obije strane granice biti još bolja: Mi bismo željeli da granica uopće ne postoji, jer za nas je to bila birokratska prepreka koje više neće biti. 

Državna granica ne smije biti razlog podizanja barijera, već poticaj izgradnji mostova među narodima, završna je poruka hrvatsko-slovenskog susreta na graničnom prijelazu Prezid – Babno Polje, na kojem su, uz lokalne čelnike, sudjelovali predstavnici policije te vatrogasnih, lovačkih i drugih udruga  koje zasad najviše doprinose uspješnoj suradnji u ovom dijelu pograničnog područja. Poslušajte što je na graničnom prijelazu zabilježio Nenad Lučić: 
  

Komentari