Gromače za stotu obljetnicu rođenja Otona Glihe

Gromače za stotu obljetnicu rođenja Otona Glihe

Foto: MMSU

Stota godišnjica rođenja Otona Glihe bit će u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti obilježena izložbom "Gromače". u Rijeci.

Do 22. lipnja publika će biti u prilici vidjeti na 45 ulja na platnu središnji Glihin motiv apstrahiranog krčkog pejsaža - suhozidom omeđena polja - što ga je umjetnik interpretirao u brojnim, ali uvijek prepoznatljivim varijantama. Platna po izboru povjesničara umjetnosti Zdenka Tonkovića za ovu su priliku posuđene iz brojnih muzejskih, institucionalnih i privatnih zbirki.

Oton Gliha je isticao potrebu integracije slikarstva, skulpture i arhitekture, pa će u okviru izlože biti prikazana i dokumentacija njegovih javnih radova na riječkom području: kamenih mozaika u pristanišnoj zgradi aerodroma na Krku i u crikveničkom hotelu Ad Turres, diptiha u zgradi Jadroagenta, slike iz dvorane za sastanke u današnjoj zgradi PBZ-a te svečanog zastora u HNK Ivana pl. Zajca.

Svečani zastor će tijekom trajanja izložbe biti spušten i moći će se razgledati 15., 23. i 28. svibnja od 18 do 18:30 sati. Otvorenje izložbe je u srijedu 7. svibnja u 20 sati u Muzeju moderne u suvremene umjetnosti, a izložba traje do 22. lipnja. O izložbi govori kustosica Vilma Bartolić:

Bartolić: Gliha i za nove naraštaje, pripremila Nikolina Deranja

Komentari