Grožđa je manje, a kakvo će biti vino?

Grožđa je manje, a kakvo će biti vino?

Berba žlahtine u Vrbničkom polju (Foto: Panoramio.com)

Počela je berba grožđa u Vrbničkom polju na otoku Krku i u Vinodolskoj dolini, u vinogradima Pavlomira. Manjak sunčanih i previše oblačnih, kišovitih dana utjecalo je na urod grožđa, no ono je zdravo i dobrog vina bit će i u Vinodolu i na Krku.

Počela je berba grožđa u Vrbničkom polju na otoku Krku i u Vinodolskoj dolini, u vinogradima Pavlomira. Grožđe je zdravo pa se s berbom nije imalo što čekati, bez obzira na to što enolozi očekuju da će sunce još utjecati na kvalitetu ponekih sorti grožđa.

Kad bi ga se još pustilo da dozrijeva, grožđe bi moglo istruliti. Neke sorte, napominju u Pavlomiru, nakon puno godina morat će i na doslađivanje. Izvjesno je da će urod biti nešto manji, ali kvaliteta nije upitna. Poljoprivredna zadruga Vrbnik očekuje da će berbu na svojih devedesetak hektara dogotoviti do nedjelje i nadaju se da će iz oko 80 vagona grožđa dobiti očekivano laganu i pitku žlahtina.

Neće to biti odlična berba, ali bilo je i puno gorih, kažu vrbnički vinogradari i dodaju da znaju što im je činiti te vjeruju da će vino na koncu biti dobro. Slične su želje vrijednih berača u Pavlomiru - do kraja tjedna bit će ubrano grožđe od kojeg se radi žlahtina, a nakon toga slijedi i berba cabernet sauvingona. Poslušajte što su u vinogradima snimili Josip Krmpotić i Vladimir Jurić:

Komentari