GSV: Uljanik mora 3. maju hitno vratiti pozajmicu i pokrenuti proizvodnju!

GSV: Uljanik mora 3. maju hitno vratiti pozajmicu i pokrenuti proizvodnju!

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Uljanik ni u jednom trenutku nije mislio zatvoriti 3. maj, rekao je na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća u Rijeci predsjednik uprave Uljanika Gianni Rosanda. Rekao je i da rade na prodaji dijela imovine Uljanik Grupe kako bi se 3. maju vratio posuđeni novac i nastavila proizvodnja.

Rosanda ipak nije htio precizirati o kojoj se imovini Uljanika radi - dionicama ili nekretninama - no ponovio je kako potraživanja 3. maja moraju biti podmirena. "Da bi se uopće ušlo u program restrukturiranja, jedna grupa mora dokazati da je učinila sve kako bi se to izbjeglo. I u tom kontekstu je korišten novac 3. maja. Ta su sredstava predviđena programom restrukturiranja i taj bi problem trebao biti riješen", rekao je Rosanda.

Brodogradilište 3. maj dio je Uljanik Grupe i zapošljava 1700 radnika i 1200 kooperanata, a u knjizi narudžbi je pet brodova. U prosincu prošle godine, po završetku sanacije, brodogradilište je poslovalo pozitivno. Sad nema ni novca ni materijala, a kooperanti i dobavljači jedva preživljavaju, i to zbog pozajmica i loših poslovnih odluka Uljanik Grupe.

Usvajanje programa restrukturiranja i izbor strateškog partnera očekuje se u svibnju, a trenutno su u završnici pregovori s četiri potencijalna strateška partnera. Ni njihova imena Rosanda danas nije htio navesti, ali kaže da bez obzira što njihovi interesi idu u različitim smjerovima, sve ponude podrazumijevaju nastavak brodogradnje u Puli i Rijeci.

Povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić ističe kako je proizvodna linija stala te da treba što prije platiti materijal koji je prijeko potreban za nastavak gradnje. Pretpostavlja da će za to biti potrebno novo zaduženje i novo jamstvo, ali ističe kako je Sindikat metalaca dao ultimatum upravi. "Ako proizvodnja ne bude pokrenuta, u roku od dva i pol tjedna mi ćemo izaći na cestu", rekao je Šoljić.

Odobreni novac od 96 milijuna eura kredita za Uljanik brodogradilište tek treba stići, no izvjesno je da nijedan euro neće doći u 3. maj. Naglasio je to i pomoćnik ministrice gospodarstva Zvonimir Novak, koji kaže kako su u vladi primili jasnu poruku Europske komisije. Kaže kako je likvidnost problem poslovodstva te da se vlada neće i ne smije miješati. "Sanacija riječkog 3. maja završena je u prosincu 2017. i u idućih deset godina tu vlada ne bi smjela imati posla", rekao je Novak.

Lošije brodogradilište je kupilo bolje, rekao je u raspravi predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić te rekao da ukoliko ne uspije restrukturiranje Uljanika, 3. maj treba izdvojiti iz grupe i ponuditi investitorima. PGŽ nema alternative brodogradnji jer nijedna druga aktivnost ne može nadomjestiti multiplikativni faktor gradnje broda, rekao je predsjednik GSV-a Erik Fabijanić.

"Vlasnik je odgovoran za brodogradilište, a ako ne ide s Uljanikom, 3. maj treba izdvojiti", rekao je i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Predsjednik uprave Uljanika Gianni Rosanda na izravno je pitanje odgovorio kako su spremni izdvojiti 3. maj iz holdinga ako se za riječko brodogradilište ponudi neko bolje rješenje. Kooperantima i dobavljačima 3. maja obećao je podmirenje višemilijunskih dugova iz prodaje imovine Uljanika i to vrlo skoro, bez ostatka. Javlja Neva Funčić:

GSV o brodogradnji, pripremila Neva Funčić

Komentari