Gunji i dalje treba pomoć

Gunji i dalje treba pomoć

Kontejnersko naselje u Gunji (Foto: Goran Ferbezar / Pixsell)

Hrvatski Crveni križ priznao je da su njegova skladišta prazna, pa nema hrane za stradale u poplavama u Gunji, no najavljuje da je ''na tragu rješenja''. Građani koji žele pomoći namirnice mogu dostaviti u prostor Crvenog križa na Pećinama, u Rijeci, gdje dežuraju i primaju pomoć 24 sata.

Isporuka hrane za stradale u poplavama u Gunji odobrena je dva sata nakon što je stigao zahtjev i specifikacija Crvenoga križa, potvrdio je Hini pomoćnik ministra gospodarstva i ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe Ivo Miletić. Naglašava da je Ravnateljstvo uvijek promptno reagiralo te navodi da je temeljem specifikacije Crvenoga križa, koju su zaprimili u četvrtak u 10 sati, u 12 sati izdan nalog za isporukom hrane. Riječ je o 2200 kilograma junećeg mesa, 400 kilograma svinjskoga mesa, osam tona brašna, 500 kilograma smrznutoga graška te po 500 kilograma konzerviranih mahuna i đuveča. ''Odobreno je sve što je Crveni križ tražio'', kaže Miletić.

U Gunji još uvijek 443 ljudi ne može opstati bez pomoći u hrani, a to se prvenstveno odnosi na one koji žive u kontejnerskim naseljima. Javna kuhinja u Gunji mora i dalje za te ljude pripremati tople obroke, a HCK čini sve da se ljudima iz kontejnerskih naselja osiguraju paketi pomoći.

Građani koji žele pomoći sve informacije mogu potražiti na internetskoj stranici HCK-a na kojoj je objavljen popis potrebnih artikala. Najpotrebnije: brašno, ulje, šećer, sol, riža, pašta, mesne i riblje konzerve, marmelade i juhe u vrećici. Namirnice možete dostaviti najbližim društvima Crvenoga križa. 

''Naša skladišta su prazna, hrana koju HCK nabavlja dolazi prvenstveno iz Robnih rezervi, a ostatak potrebne hrane kupuje od prikupljenih sredstava pomoći'', kaže se u priopćenju.

O neodrživosti takvog modela HCK je odavno obavijestio sve nadležne institucije i već se mjesecima pokušava pronaći rješenje kako bi se Gunjanima, ali i ostalom stanovništvu s poplavljenog područja, omogućio normalan život.

''Na tragu smo rješenja. Znamo da je Vlada raspravljala o našem dopisu u kojemu tražimo pomoć za te ljude. Građani Hrvatske već su se nemjerljivo iskazali kada je trebalo pomoći osobama s poplavljenih područja, a sada problem trebamo riješiti sustavno i koordinacijom svih institucija koje su zadužene za pravednu raspodjelu pomoći'', poručio je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Uz pomoć građana, HCK je mještanima s poplavljenih područja dosad donirao više od 952 tone hrane i više od 531 tone higijenskih potrepština. U prvome krugu stradalima je isplaćeno 34.434.000 kuna novčane pomoći, a u drugome krugu 25.000.000 kuna, navodi se u priopćenju.

Poslušajte razgovor Neve Funčić s predsjednicom Gradskog društva Crvenog križa Rijeke Kim Anić:

Komentari