HDP: Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov 2018.

HDP: Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov 2018.

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) priopćilo je da je raspisalo natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo proze, poezije i drame, napisano na hrvatskom jeziku, u proteklih godinu dana.

Rok za predaju je 26. srpnja, a ove godine u izbor za Nagradu Kamov ulaze djela objavljena u razdoblju od 1. srpnja prošle, do 30. lipnja ove godine.

Knjige se šalju u četiri primjerka na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), uz napomenu Za Nagradu Kamov.

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku 2014. godine

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa od 10 tisuća kuna i statue. Žiri će objaviti listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade bit će proglašen/a na Kamovljev rođendan 17. studenoga.

Kriterij odabira je prvenstveno književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. 

"Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde čije je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma", stoji u priopćenju HDP-a.

"Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti", napominje HDP.

Komentari