Helikopterima u dva dana spašena četiri ljudska života

Helikopterima u dva dana spašena četiri ljudska života Helikopterima u dva dana spašena četiri ljudska života
Helikopter u Zračnoj luci Rijeka (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka) Helikopter u Zračnoj luci Rijeka (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka)
Dio osoblja medicinsko-letačkih timova (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka) Dio osoblja medicinsko-letačkih timova (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka)
S ministrom zdravlja Sinišom Vargom (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka) S ministrom zdravlja Sinišom Vargom (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka)
Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka

Hitna letačka služba u Zračnoj luci Rijeka (Foto: Kristijan Smokvina / Radio Rijeka)

U prva dva dana rada hitne helikopterske medicinske pomoći, u Hrvatskoj su spašena četiri ljudska života.

Pilot projekt Ministarstva zdravlja započeo je jučer na Krku i na Braču, s dva unajmljena helikoptera, posebno opremljena za pružanje medicinske pomoći.

Samo tri minute nakon prve dojave, helikopter je s Krka poletio na Cres, po pacijenta koji je brzo prebačen u riječki KBC na Sušaku. U timu koji je spašavao teško ozlijeđenoga čovjeka bio je i liječnik Vuk Prica:

"Budući da je jako krvario, bilo nam je najvažnije da ga što prije zbrinemo", kaže Prica za prvoga pacijenta letačke hitne službe i dodaje kako je oprema savršena, a standardni tim u helikopteru čine pilot, kopilot odnosno tehničar i liječnik.

Prioritet imaju životno ugroženi pacijenti i oni s višestrukim ozljedama. Pilot projekt trajat će četiri mjeseca. Vrijedan je 8,5 milijuna kuna, a financira ga Svjetska banka. Na riječki aerodrom danas je stigao ministar zdravlja Siniša Varga, zadovoljan pokretanjem projekta koji je planiran još 2003. godine. 

Letačko osoblje, hangare i servisnu službu osiguravat će talijanske tvrtke EliFriulia i Air Green, čija je zajednička ponuda odabrana na javnome natječaju. Medicinsko osoblje je iz Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu. S Krka javlja Blanka Uzelac:

Komentari