HFF: Oskarovski masterclass ili kako nastaje osmosatni dokumentarac

HFF: Oskarovski masterclass ili kako nastaje osmosatni dokumentarac HFF: Oskarovski masterclass ili kako nastaje osmosatni dokumentarac
Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Caroline Waterlow i Nina Krstić, redateljica i producentica oskarom nagrađenog dokumentarca o O. J. Simpsonu koji se prikazuje u sklopu History film festivala, održale su danas masterclass ''Umjetnost stvaranja dokumentaraca u eri lažnih vijesti''.

Prostor trsatskog ogranka Gradske biblioteke bio je dupkom pun, a oskarovke su i nakon predavanja strpljivo odgovarale na pitanja publike.

Film koji traje skoro osam sati, publika će u HKD-u na Sušaku vidjeti sutra u skraćenoj, jednosatnoj verziji.

Producentica Nina Krstić o svojoj povezanosti s tom temom kaže: "U Ameriku sam došla 1991., a ovo suđenje je bilo 1994. Nisam znala engleski pa sam gledala TV što znači da sam gledala suđenje od početka do kraja. I onda sam rekla - aha, znači to je Amerika..."

Kristić tvrdi da je njihov osmosatni film je poseban jer ne prati samo događaj koji je potresao zemlju, nego život O. J.-a od njegova rođenja do tog slučaja. Njen posao je bio rudarski, a kopanje podataka po svim mogućim izvorima značilo je, tvrdi, ne spavati godinu dana. "Ali vrijedilo je, uspjeli smo", zaključuje.

Na pitanje znači li "Oskar" to da su uspjeli odgovara da je ta nagrada: "...samo šlag na torti. Uspjeh je to što publika masovno gleda film od osam sati koji u kinima ima dvije polusatne pauze."

Kristić tvrdi da je priča o O. J.-u sociološki presjek američkog društva. To je priča o rasi, sexu, pravu i pravdi, priča o društvenoj slici Amerike, zaključuje. Poslušajte više:

Nina Krstić: Kako nastaje osmosatni dokumentarac, pripremio Albert Petrović

Komentari