HNK pl. Zajca: večeras izvedba druge predstave "Riječkog diptiha"

HNK pl. Zajca: večeras izvedba druge predstave "Riječkog diptiha" HNK pl. Zajca: večeras izvedba druge predstave "Riječkog diptiha"
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto. HNK pl. Zajca

Večeras u 19 sati i 30 minuta na programu je predstava "Vježbanje života, drugi put". Ova predstava, kao i predstava "Leica format", o Rijeci, granicama, migrantima, jezicima i identitetu također se izvodi u spomen na Dašu Drndić i Miru Furlan.

"Riječki diptih" izvodi se u spomen na Dašu Drndić i Miru Furlan. Formati života tih dviju žena i umjetnica bili su i ostat će izvan naših prostora i vremena.

Elis Lovrić i Zrinka Kolak Fabijan vraćaju se u "Vježbanje života", a legendarna Neva Rošić, u 87. godini života, iz "Vježbanja života" prelazi i u "Leica format". Spomen godina ove doajenke hrvatskog glumišta i rođene Riječanke, uz njezino odobrenje, poruka je ohrabrenja svima nama da vježbanju života, posebno u današnje pandemijsko vrijeme, životna dob ne mora postaviti granice.

Nova inscenacija "Vježbanja života“ prema legendarnom romanu Nedjeljka Fabrija u režiji Marina Blaževića, koji s Lucijom Klarić, Majom Ležaić i Nikolinom Rafaj potpisuje i dramatizaciju romana, nije ni obnova ni rekonstrukcija nekadašnje predstave. Novo "Vježbanje života“ ulazi u povremeni dramaturški dijalog, istodobno sentimentalan, ali i kritički, s predstavom Fabrija, Gašparovića i Para, a usto i predlaže pristup romanu i njegovoj prvoj slavnoj inscenaciji s početka devedesetih iz odgovornosti i perspektive današnjeg vremena.

"Vježbanje života – drugi put" stoga je predstava kojom se po drugi put, ali i na drugačiji način scenski čita Fabrijev roman. Ona je i hommage i dramaturško-redateljsko-glumačko preispitivanje nekadašnjeg „Vježbanja života“, ali i povijesti riječkog Kazališta odnosno grada Rijeke. Predstava, jedan od ključnih projekata programa EPK-Rijeka 2020. i jedna od najiščekivanijih u Rijeci, predstava je o riječkoj povijesti od početka 19. stoljeća s, za razliku od romana čija se radnja zaustavlja 50-ih godina 20. stoljeća, produžetkom sve do 90-ih godina..

"Pokušali smo otvoriti teme koje su obilježile život Rijeke nakon trenutka u kojem roman završava, a u nekim perspektivama dolazimo i do današnjeg dana. To je i predstava o kazalištu, o riječkom HNK Ivana pl. Zajca, što je u prošloj dramatizaciji bio sporedni, a u našoj postaje jednim od osnovnih motiva jer su se, naprosto, neki od ključnih događaja zbili upravo u kazalištu“, rekao je Marin Blažević. 

Zašto HNK pl. Zajc izvodi Riječki diptih, o čemu su predstave i zašto biste na iste trebali doći, rekao nam je intendant riječkog kazališta Marin Blažević. Poslušajte razgovor:

Marin Blažević: koji je pravi riječki identitet?, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari