HNK Zajc: Baletna premijera "Serenada & Allegro"

HNK Zajc: Baletna premijera "Serenada & Allegro"

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Baletni diptih "Serenada & Allegro", prva, povijesna koprodukcija baletnih ansambala riječkog i splitskog HNK, u Rijeci će biti premijerno izveden u petak, 7. prosinca, u 19 sati i 30 minuta. Uz 100. godišnjicu rođenja Leonarda Bernsteina, predstava je posvećena velikom dirigentu i skladatelju.

Koprodukcija baletnih ansambala HNK Ivana pl. Zajca, HNK Split i 64. Splitskog ljeta, praizvedena je početkom kolovoza na Splitskom ljetu. A sada iste koreografije baletni ansambli dvaju nacionalnih kuća stavljaju na redovni repertoar.

Prvi dio baletnog diptiha je, na Serenadu Leonarda Bernsteina, koreografirao Igor Kirov. "Ono što sam ja vidio, zamislio i htio izraziti otkrivajući plesačima slojeve vlastite osobnosti, polazišna je točka putovanja pod nazivom 'Pisma za njega' - pri čemu se zapravo misli na pisma koja sam ja pisao Bernsteinu koristeći pri tome univerzalni jezik plesa", piše Kirov u najavi predstave.

Koreografkinja drugog dijela, Maša Kolar, koristi probrane Beethovenove simfonije u izvedbi Njujorške filharmonije iz 1968. godine. Izvedbom je ravnao Leonard Bernstein i zato je ta glazba sjajna pozadina za apstraktnu viziju autorice o dirigentovu identitetu, umijeću i plesnoj dimenziji njegova rada.

Predstavu izvodi riječki baletni ansambl čiji sinonim postaje sintagma - Balet s karakterom. Zato je u atriju riječkog HNK Zajca postavljena izložba njihovih fotografija.

Premijera predstave je u petak, 7. prosinca i bit će to početak programa Adventa u Zajcu koji je većim dijelom namijenjen najmlađima i čiji su detalji dostupni ovdje. Nakon prve reprize baleta "Serenada & Allegro", u subotu, 8. prosinca, u 18 sati, bit će održan razgovor o predstavi "Kritički glas".

Poslušajte kako o predstavi govore Kirov, Kolar i balerina Tea Rušin:

Blet s karakterom inspiriran glazbenikom s karakterom, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari