HNK Zajc: generacijski izazov i poziv na oblikovanje Vremenske kapsule

HNK Zajc: generacijski izazov i poziv na oblikovanje Vremenske kapsule

Generacijski izazov kulturnih proizvođača publici iste generacije (Foto: HNK Zajc)

HNK Ivana pl. Zajca u rijeci sezonu otvara u srijedu rasprodanim Webberovim mjuziklom "Sunset Boulevard". To je dobar uvod u bogatu sezonu koja je na konferenciji za novinare najavljena razgovorom o neuobičajenim temama.

Zajc - kazalište za nove generacije, to je slogan s kojim riječko Hrvatsko narodno kazalište ulazi u novu sezonu. Nove generacije su publika koju žele vidjeti i zadržati u kazalištu - građani u dobi između 20 i 50 godine, zaposleni, oni koji najčešće ne stižu u kazalište, rečeno je konferenciji za novinare.

Želje i namjere razvoja kazališta HNK Zajc upisat će u strategiju koja bi trebala biti gotova do Nove godine. Velik dio strategije ovisi o i usmjeren je na publiku jer ona čini kazalište živim. U novoj kazališnoj sezoni nastavit će razgovarati s publikom u programima što ih zovu Kritički glas, Glazbeni salon i Pogled iza pozornice.

Ali, krenuo je i projekt Vremenska kapsula zbog kojeg će se zastajati u atriju kazališta prije i poslije predstava te o kazalištu jučer, danas i sutra govoriti u virtualnom svijetu, a koji će trajati cijele sezone.

Da je dosadašnji smjer važeće uprave dobar potvrđuje odziv novih pretplatnika. Upis novih pretplatnika traje do kraja rujna, ali prvi pokazatelji su odlični.

Uprava kontinuirano dogovara brojna gostovanja svih ansambala u Hrvatskoj i inozemstvu. Među najznačajnijima je sudjelovanje Opere na Savonlinna opera festivalu u Finskoj. Jedan od najznačajnijih opernih festivala u Europi svake godine ima gostujuću opernu kuću u programu. Ove godine to je milanska Scala, a iduće Opera riječkog HNK Zajca!

Što se obnove zgrade tiče, napokon počinje obnova sanitarnih čvorova, naprije u prizemlju i mezaninu. Da bi se prostor proširio i omogućio pristup invalidima, prema novom projektu koji su odobrili konzervatori, s jedne strane zgrade bit će sanitarni čvor za žene, a s druge za muškarce. Radovi na uvođenju novog sustava grijanja/hlađenja trebali bi biti gotovi do kraja sezone, a nastavlja se i obnova stolica i loža, ovisno o dostupnim financijskim sredstvima.

O projektu Vremenska kapsula doznali smo više od voditeljice programa razvoja publike Katarine Mažuran Jurešić, poslušajte: 

Nova kazališna Vremenska kapsula, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari