HNK Zajc nastavlja istim putem, u nešto drugačijem taktu

HNK Zajc nastavlja istim putem, u nešto drugačijem taktu

Foto: Pixsell

Kazališna sezona 2016./2017. HNK-a Ivana pl. Zajca odvijat će se pod sloganom "Međunarodno narodno kazalište" te programski neće bitno skretati s dosadašnjega puta, nego će samo ići nešto drukčijim taktom, rekao je intendant Marin Blažević na predstavljajući program za sljedeću sezonu.

Slogan Međunarodno narodno kazalište odabran je jer će se aktivnosti, projekti i procesi usmjeriti prema Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, potom zbog nastavka suradnje s europskim kazalištima, umjetničkim skupinama, gostovanjima na međunarodnim festivalima, dovođenja vrhunskih inozemnih umjetnika u HNK i zato što je dio identiteta HNK-a Talijanska drama, a u orkestru i Baletu riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda, pojasnio je Marin Blažević.

Premijerne naslove Hrvatske drame predstavila je ravnateljica Jelena Kovačić najavivši Majstora i Margaritu Mihaila Bulgakova prema adaptaciji Dina Pešuta i u režiji Selme Spahić, predstavu Naše nasilje i vaše nasilje redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, Jesenju sonatu Ingmara Bergmana koju prema dramatizaciji Vuka Ršumovića i Olge Dimitrijević režira Ana Tomović te Moliereovu Kritiku škole za žene u režiji Igora Vuka Torbice.

Za mlade će se prirediti predstava Put oko svijeta u 80 dana po romanu Julesa Vernea te u režiji Matjaža Pongraca, a za djecu zajednički projekt Hrvatske i Talijanske drame Čuvaj se vuka ili Crvenkapica koju režira Giorgio Amodeo.

Operni i koncertni program činit će Werther Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, Gotovčev Eru s onoga svijeta s redateljem Laryjem Zappijom i Verdijev Otella u režiji Marina Blaževića. Tu je još i poseban program nazvan Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača, s komornom izvedbom ove popularne opere. U koncertnom programu bit će najpopularnije Beethovenove simfonije, 3, 5, 7, i 9, izvest će se koncertna inačica Gounodova Fausta sa solistima Carlom ColombaromMarjukkom TepponenLuciom GallomDianom Haller i drugima te koncertno predstaviti CD s djelima Papandopula i Šostakoviča, snimljen za njemačku kuću CPO.

Balet će, kako je najavio ravnatelj Balazs Baranyai, premijerno izvesti cjelovečernju predstavu sastavljenu od dva dijela, modernog baleta Šah-mat temeljenoga na noveli Stefana Zweiga u koreografiji Raza Hammada te apstraktnog baleta Dogma koji koreografira sam Baranyai. Vrhunac baletne sezone bit će premijera neoklasičnoga baleta Labuđe jezero P. I. Čajkovskog koreografa i redatelja Loranda Zachara.

Racconti di costa e di mare / Priče s obale i mora u režiji Franca Peroa, predstava prema tekstovima više autora postavit će se premijerno u Talijanskoj drami u koprodukciji s Rossetti-Teatro stabile del Friuli Venezia Giulia povodom 70. godišnjice djelovanja Talijanske drame i Zajednice Talijana u Rijeci. Tim povodom premijerno će se izvesti i Goldonijev klasik La locandiera (Gostioničarka Mirandolina) u režiji Paola Magellija.

Talijanska drama premijerno postavlja i glazbenu komediju Cabaret D'Annunzio redatelja Gianpiera Borgije, predstavu za djecu i obitelji Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju) po tekstu Fulvija Tomizze i u režiji Carla Rossija te projekt scenskog čitanja teksta Martine Gamboz Le donne di Tomizza (Tomizzine žene) koje na scenu postavlja redatelj Marco Artusi.

Komentari