HNK Zajc: premijera mjuzikla "Poljubi me, Kato"

HNK Zajc: premijera mjuzikla "Poljubi me, Kato" HNK Zajc: premijera mjuzikla "Poljubi me, Kato"
Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc
Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc
Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc
Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Surian Popov, Soldano i ansambl (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Premijera popularnoga mjuzikla "Poljubi me, Kato" održat će se 15. srpnja na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a izvest će ga udružene snage svih umjetničkih ansambala: Talijanske i Hrvatske drame te Opere i Baleta, najavljeno je iz riječkog kazališta.

Iz kazališta podsjećaju da je broadwayski hit i komični klasik "Kiss me, Kate" nastao iz pera bračnog para Belle i Samuela Spewacka, a glazbu i stihove napisao je Cole Porter

Glavnu žensku ulogu, ulogu Lilli Vanessi, odnosno Katarine tumači Leonora Surian Popov, a njen partner, kao Bruno Cambieri i Petruccio, je Mirko Soldano.

"U režiji i koreografiji Tihane Strmečki, a pod glazbenim vodstvom Filipa Gjuda, na riječke daske stiže komična adaptacija Shakespearove 'Ukroćene goropadnice', predstava u predstavi, u kojoj kroz ljubav, strast i komediju paralelno pratimo uzbudljivu radnju na pozornici i iza nje, kroz odnos glavnih glumaca 'Goropadnice' i bivših supružnika, ujedno i duhovit prikaz muško-ženskih odnosa", najavili su iz kazališta.

Koreografkinja Tihana Strmečki izjavila je da predstava pruža odmak od svakodnevnice, u kojoj se publika može prepoznati, zamisliti, oduševiti i inspirirati. "Kako bih istovremeno odala počast Bardu i slavila ravnopravnost spolova za koju se i dandanas borimo, muški je princip očitije zastupljen u Goropadnici, dok je ženski izražen u odnosima i situacijama postavljanja predstave", kazala je.

Mjuzikl će se od jeseni izvoditi i na talijanskom jeziku pod naslovom "Baciami, Cate".

Autor novog prijevoda, prepjeva i adaptacije Igor Weidlich ističe kako njegov zadatak nije bio lak jer je klasičnu priču trebalo uklopiti u današnje okruženje. Smatra da je "Poljubi me, Kato" pravi dragulj, djelo koje ispod lake i šarolike igre, humora i nezaboravnih glazbenih brojeva skriva kompleksnu kritiku muško-ženskih odnosa, ali i brojnih drugih društvenih aktualnosti.

U ostalim ulogama su Elena Brumini, Stefano Surian, Marko Fortunato, Nikola Nedić, Andrea Tich, Mario Jovev, Denis Brižić, Dražen Mikulić, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Jasmin Mekić i Vivien GalettaU predstavi sudjeluju članice i članovi zbora Opere te ansambla Baleta.

Scenografiju potpisuje Liberta Mišan, a kostimografiju Sandra DekanićOblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Poslušajte izjave Leonore Surian Popov i  Tihane Strmečki:

Mjuzikl "Poljubi me, Kato", pripremila Olivera Vinković

Komentari