HNK Zajc: ravnatelj Baleta dao ostavku, intendant saziva Kazališni sabor

HNK Zajc: ravnatelj Baleta dao ostavku, intendant saziva Kazališni sabor

S otvorenja riječke baletne sezone. Nastavak? (Foto: HNK Zajc)

Ostavku na mjesto ravnatelja Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca danas je dao Balasz Baranyai jer, kako navodi u svom podužem otvorenom pismu: "Već duže vrijeme podnosim neosnovane napade i optužbe članova riječkog baletnog ansambla, koji su sada eskalirali".

Prošloga je tjedna Ministarstvu kulture i Hrvatskom društvu profesionalnih baletnih umjetnika stiglo otvoreno pismo Baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke u kojem se žale na nemoguće uvjete rada, neodrživost sadašnjeg stanja i navode da ih uprava kazališta zlostavlja. Pismo su, nakon portala teatar.hr, prenijeli još neki portali.

U pismu koji je danas javnosti poslao Balasz Baranyai odgovara na pojedine optužbe: "Kako je zakon na snazi takav da stariji plesači ne mogu biti umirovljeni, činilo se razumnim uposliti novog plesača, a starijeg angažirati kao baletnog pedagoga. Ne samo da je on izuzetno iskusan plesač već je i profesionalno kvalificiran za to mjesto jer je nedavno dobio diplomu baletnog pedagoga u Rusiji."

"Međutim, njegove kolege iz riječkog Baleta drže da ne zaslužuje da ih podučava. Na sličan način, drugog povremenog pedagoga naziva se 'baletnim pedagogom za osnovnu školu'. Ono što se uopće ne navodi u pismu jest da je ona doslovno među najkvalificiranijim pedagozima u EU. Ta gospođa ima magisterij, a ne samo diplomu, što je izuzetno rijetko u svijetu baleta, svjetski čuvene i prestižne Royal Academy of Dance iz Londona."

"Što se tiče navoda da ne zapošljavamo plesače, od rujna ove godine zaposlili smo dva talijanska plesača i jednu plesačicu iz Hrvatske, a spremamo se uposliti još jednu plesačicu i zamijeniti jednog plesača u siječnju. To govori o očitoj namjeri da se ovaj ansambl postepeno proširuje i razvija."

"Nadalje, o baletnom podu. Da, pod u našem studiju uistinu nije nov. Usprkos tome, u jako je dobrom stanju. Kupljen je za jednu raniju predstavu i zbog svoje boje jedva da je korišten osim za tu jednu predstavu. Naši nedavni gosti iz Ballet Finland bili su njime oduševljeni. Rekli su doslovno da je to jedan od najboljih baletnih podova na kojem su ikad plesali."

"Svi koreografi, uključujući Lea Mujića, Razu Hamadija i mene, neprestano mijenjaju svoje korografije prilagođavajući ih ansamblu. Mi smo ti koji moraju raditi kompromise sa svojim umjetničkim zamislima da bi ih prilagodili mogućnostima i sposobnostima naših plesača."

"Plesači su me uvijek kritizirali jer sam pristajao na nove predstave uz jako niske proračune. Uvijek bih odgovarao da vjerujem u umjetnost i obrazovanje, a ne u novac. Predstave su apsolutno nužne za opstojnost baleta unutar ovog kazališta, bez obzira na to što su ekonomične. Kreativnost i dovitljivost popraćeni ljubavlju za umjetnost uvijek mogu prevladati bilo koju poteškoću." 

V.d. intendanta HNK Zajca Marin Blažević je povodom ostavke Balasza Baranyaia sazvao Izvanrednu sjednicu Kazališnog sabora za četvrtak 24. studenoga, u 19 sati u baletnoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku gdje će javno argumentirano odgovoriti na cijeli niz optužbi dijela baletnog ansambla.

Između ostalog u njegovom pismu stoji i ovo: "Posebno me konsternirala rečenica iz pisma dijela ansambla Baleta upućenog Ministarstvu kulture i svojoj strukovnoj udruzi u kojoj stoji da je 'baletni ansambl u protekle dvije godine izložen ucjenama, prijetnjama, omalovažavanju, vrijeđanju, verbalnim napadima od strane nadređenih'."

"Ako su ovom rečenicom članovi Baleta mislili na mene, v.d. intendanta od srpnja 2016., ili Olivera Frljića intendanta od rujna 2014. do lipnja 2016., s punom odgovornošću, spreman takve optužbe odbaciti i sudskim putem, tvrdim da je naš odnos prema riječkom baletnom ansamblu uvijek i isključivo bio kooperativan, u granicama profesionalne i pristojne komunikacije."

Pisma Baranyaia i Blaževića u nastavku pročitajte u cijelosti:

Komentari