HNK Zajc za cijelu obitelj: premijera predstave "Mali princ"

HNK Zajc za cijelu obitelj: premijera predstave "Mali princ" HNK Zajc za cijelu obitelj: premijera predstave "Mali princ"
Ruža Elena Kolić (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc) Ruža Elena Kolić (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)
Giuseppe Nicodemo i Kamovci (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc) Giuseppe Nicodemo i Kamovci (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)
Predrag Sikimić i Kamovci (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc) Predrag Sikimić i Kamovci (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Luka Babić kao Mali princ (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Knjigu "Mali princ" Antoinea de Saint-Exupéryja za scenu je adaptirala Ivana Đula, a Renata Carola Gatica režirala je predstavu istoga naslova koja će premijerno biti odigrana u srijedu 4. prosinca na velikoj pozornici HNK Ivana pl. Zajca u 19:30 sati.

Kako uvesti obitelj u prosinačke blagdane? Uz jedan od najpoznatijih citata iz "Malog princa": "Čovjek samo srcem dobro vidi".

Predstava je nastala kao koprodukcija ansambala Hrvatske i Talijanske drame te Riječkog kazališta mladih Kamov HNK Ivana pl. Zajca i INK – Gradskog kazališta Pula.

"Malo je takvih priča koje smo u djetinstvu pročitali, a čitamo i danas, iznova i iznova. Jer priča o malom biću s asteroida B612 nikada neće zastarjeti. Ona je tu za svaku novu generaciju i za sve nas koji je ponovno čitamo nekim novim klincima. Jednako dirljiva i jednako potrebna za odrastanje", ističe autorica adaptacije i dramatuginja Ivana Đula.

Dramaturginja dodaje da nas taj mali zlatokosi dječak uči živjeti, voljeti, prilagoditi se svijetu u kojem živimo. "Uči nas da osjetimo odgovornost jedni za druge i da smo svi zajedno odgovorni za planet na kojem živimo. Mali princ postao je za ljude cijelog svijeta simbol velikodušnosti, prijateljstva, solidarnosti i brige za jedan bolji i pravedniji svijet", zaključila je Đula.

Vanja Paulić, polaznik Riječkog kazališta mladih Kamov, koji će se s Lukom Babićem izmijenjivati u ulozi Malog princa, kaže: "Mislim da je ovo djelo koje svi moraju pročitati pa je onda ovo predstava koju bi svi trebali pogledati. 'Malog princa' jednostavno svi moraju znati. Ovu predstavu svatko može doživjeti i shvatiti na svoj način."

U predstavi glume i ostali polaznici Kamova: ulogu Ruže tumači Elena Kolić u alternaciji s Lucijom Štifanić; Zbor avijatičara čine Antonio Valenčić, Matea Blažević, David Crnjaković, Nika Miculinić, Jan Jokić, Ilina Lukić, Leon Hasančević Matijašić, Lora Matijašić, Iva Mačinković, Lucija Pedić, Petra Polić, Lun Žic Paskuči i Dora Smokrović, dok su Zemaljske ruže Dora Katalinić, Nurija Ricken, Karla Šoštarić i Mia Lukić.

Ulogu Avijatičara igra Edi Ćelić, a Kralja Predrag Sikimić. Poslovni čovjek je Giuseppe Nicodemo, Geograf je Anton Plešić, Uobraženku tumači Sabina Salamon, a Zmiju Serena Ferraiuolo.

Scenografiju potpisuje Breza Žižović, a kostimografiju Desanka Jovanović. Skladatelji su Ivana Đula i Luka Vrbanić, koreografkinja je Andrea Gotovina dok su oblikovatelji svjetla Dario Družeta i Dalibor Fugošić.

Nakon "Malog princa" na hrvatskom, u veljači sljedeće godine premijerno će biti izvedena i inačica predstave na talijanskom jeziku "Il piccolo principe".

Komentari