HNS: Problem raskrižja kod ZTC-a treba hitno riješiti!

HNS: Problem raskrižja kod ZTC-a treba hitno riješiti!

Jedna u nizu nesreća kod ZTC-a (Foto: Sergej Drechsler / Novi list)

Raskrižje kod ulaza u ZTC u Zvonimirovoj ulici u Rijeci prepoznato je kao crna točka. Često se ondje događaju prometne nesreće, puno je osoba ozlijeđeno, a rješenje je jednostavno i jeftino, upozoravaju riječki HNS-ovci.

Rijeka kao katalog trgovačkog centra
Na konferenciji za novinare HNS-ovci su se dotaknuli i reklama koje pokrivaju skele za radove na fasadi na brojnim zgradama u Rijeci. Takve reklame na skelama, iako se na fasadama godinama ništa ne radi, uništavaju vizuru središta Rijeke. Tu temu otvorili su i na posljednjem aktualnom satu gradskog vijeća.
Ako se na fasadi radi, skele i zaštitne mreže mora biti, ali bi se ta mreža mogla koristiti za promicanje riječkih atrakcija, a ne ovakvo, po mišljenju članova HNS-a, nelegalno reklamiranje zbog koje grad nalikuje katalogu nekoga trgovačkog centra. Boje se što bi se moglo pojaviti na gradskoj uri kada se uskoro bude postavljao dvoglavi orao.

Reprogramiranje jedne zelene strelice na semaforu ne košta puno, gotovo ništa, ali problem raskrižja kod Zapadnoga trgovačkog centra se ne rješava već mjesecima. Ministarstvo unutarnjih poslova još je u ožujku zatražilo hitno rješavanje problema. Rijeka promet izvršio je analizu i došao do rješenja, ali ovdje priča staje - zbog novca.

Križanje cesta ujedno je i križanje nadležnosti: za Zvonimirovu ulicu kao državnu cestu odgovorne su Hrvatske ceste, a za okolne ulice Grad Rijeka, odnosno Rijeka promet, objašnjava gradska vijećnica HNS-a Snježana Čop. Troškovi za promjenu rada semafora 17. travnja poslani su Hrvatskim cestama i tako do danas zbog minornog iznosa sve stoji. 

U spornome raskrižju trebalo bi, kaže predsjednik riječkoga HNS-a Juraj Bukša, ugraditi takozvani zaustavni trak lijevoga skretanja, odnosno skretanje ulijevo omogućiti isključivo kada je upaljena zelena strelica. Sada se u jednom trenutku može skrenuti bez obzira na promet iz suprotnoga smjera. Članovi HNS-a poručuju da će, ako se u sedam dana problem ne riješi, zatražiti smjene odgovornih osoba, ako treba i u gradskoj tvrtci Rijeka prometu.

Poslušajte prilog:

Komentari