"Hodač" s povezom u čast prednatjecanja za najbolju taktilnu slikovnicu

"Hodač" s povezom u čast prednatjecanja za najbolju taktilnu slikovnicu "Hodač" s povezom u čast prednatjecanja za najbolju taktilnu slikovnicu
...i objašnjenje na leđima ((Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka) ...i objašnjenje na leđima ((Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Kožarićev Hodač danas je dobio povez preko očiju (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

U Rijeci je danas počelo prednatjecanje za najbolju taktilnu slikovnicu za slijepu i slabovidnu djecu, a tim je povodom riječka skulptura "Hodač" dobila povez preko očiju i bijeli štap, dok je skulptura dvoglavog orla na vrhu Gradskog tornja dobila povez i slušalice.

Povez preko očiju na jednoj orlovoj glavi predstavlja sljepoću, a slušalice na drugoj glavi slušanje zvučne knjige.

Akcijom na Korzu najavljeno je hrvatsko prednatjecanje u izboru najboljih taktilnih slikovnica za djecu oštećena vida, kojih za sada nema mnogo u konkurenciji.

Međunarodno "Typhlo & Tactus" natjecanje organizira međunarodna udruga stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu sa slijepom i slabovidnom djecom, kako bi upozorila na problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, odnosno slikovnica koje sadrže i prilagođene slike.

Obveza svake države sudionice je organizirati nacionalno prednatjecanje na kojem se biraju slikovnice koje će je predstavljati na međunarodnom natjecanju.

Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida pri riječkoj Osnovnoj školi "Pećine" domaćin je hrvatskog prednatjecanja od 2009 godine. Do sada su dvije hrvatske slikovnice ušle u uži izbor svjetskog natjecanja, a jedna je osvojila drugo mjesto.

Prednatjecanje je otvoreno do 15. svibnja i to za odgajatelje, učitelje, stručne suradnike, edukacijske rehabilitatore, umjetnike, roditelje i sve zainteresirane.

Komentari