Hoyka: Strašno je kad shvatiš da hektarima oko tebe nema ničega živog!

Hoyka: Strašno je kad shvatiš da hektarima oko tebe nema ničega živog! Hoyka: Strašno je kad shvatiš da hektarima oko tebe nema ničega živog!
Damir Hoyka (Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka) Damir Hoyka (Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka)
Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka
Slavko Gauš (Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka) Slavko Gauš (Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka)
Foto: Damir Hoyka Foto: Damir Hoyka
Foto: Damir Hoyka Foto: Damir Hoyka
Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Foto: Damir Hoyka

Izložba "Crna šuma" Damira Hoyke na svojem je putovanju Hrvatskom stigla i do Muzeja grada Rijeke. Serija fotografija prikazuje šumu uništenu katastrofalnim požarom koji je poluotokom Pelješcom buktio prošloga ljeta. Fotografije trebaju poslužiti kao upozorenje građanima i priznanje vatrogascima.

Zapanjen prizorima koje je zatekao na Pelješcu tijekom odmora, fotograf Damir Hoyka odlučio je pretvoriti ih u nešto korisno. Javio se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i vrlo brzo ponovno došao na požarom poharano područje Trstenika na Pelješcu. Crna šuma nastala je u tri dana snimanja. 

Tijekom ta tri dana Hoyka je, kaže, proživljavao neobične osjećaje. "Vidio sam to područje prije šest godina, i sada kao da je meteor pao, sve skršeno. Tako nešto ti ostavlja slike u glavi, koje sa sobom nosiš sljedećih par tjedana", priča Damir Hoyka. 

Kada se našao sam u šumi, postao je svjestan da ondje više nema života, da je okružen izgorenim živim bićima. "Hektarima oko tebe nema apsolutno ničega živog. Nema čak ni muha, nema ničega... nikakvih životinja", govori Hoyka o svojem iskustvu. Nada se da će njegove fotografije doprijeti do svakoga čovjeka koji ih vidi.

Drugim očima na crne šume gledaju vatrogasci. Predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš bio je na brojnim požarištima. Dok se radi, kaže, ne razmišlja se puno, samo se želi što prije zaustaviti vatru i spašavati što se može, pogotovo ako su u pitanju ljudi i imovina. 

Tek kasnije, kada vatrogasci ponovno dođu na zgarište, sagledavaju razmjere požara i štetu. A to je onda jako tužno, govori Gauš, prisjećajući se velikih požara na Učki, Grobniku, u zaleđu Crikvenice... Zadovoljno ističe da su napori uloženi u preventivu urodili plodom: u našoj županiji gotovo da više i nema požara koje uzrokuju ljudi.

Fotograf Damir Hoyka, vatrogasac Slavko Gauš i svi ostali nadaju se da će i Crna šuma pomoći da se smanji broj požara koje čovjek izaziva nepažnjom i nemarom. Pogledajte video s otvorenja izložbe, koja u Muzeju grada Rijeke ostaje otvorena do 24. rujna, poslušajte kako o Crnoj šumi i svojem radu općenito govori Hoyka te kako crne šume doživljavaju vatrogasci:

Komentari