Hranu treba donirati, ne bacati! Kakva može biti lokalna podrška?

Hranu treba donirati, ne bacati! Kakva može biti lokalna podrška?

Svaka čast vrapcima, ali moramo li zaista bacati hranu?!

Iako je u Hrvatskoj od 2015. doniranje hrane oslobođeno plaćanja PDV-a, donacije proizvođača hrane i trgovačkih lanaca nisu povećane. Košarice socijalnih samoposluga i dalje su poluprazne, a hrana se baca! Najavljujemo dvije akcije u Opatiji i Rijeci.

Iako je u Hrvatskoj od prošle godine doniranje hrane oslobođeno plaćanja poreza na dodanu vrijednost, donacije proizvođača hrane i trgovačkih lanaca nisu povećane. Košarice socijalnih samoposluga i dalje su poluprazne, a hrana se baca, pa se postavlja pitanje tko je za to odgovoran?

Na riječkoj tržnici je Zoran Grozdanov, u ime inicijative građana i platforme Mreža hrane, najavio dvije akcije. U ponedjeljak će u Opatiji biti održana prva konferencija o bacanju hrane u Hrvatskoj - "Inovacije kreću odozdo: lokalni modeli sprečavanja bacanja hrane".

U srijedu će se na riječkome Korzu održati akcija "Okus solidarnosti" tijekom koje će se kuhati i kušati hrana pred istekom roka trajanja. Cilj je da se lokalnim i državnim tijelima uputi apel za pronalaskom najboljeg modela doniranja hrane koji u praksi mora zaživjeti. Poslušajte izjavu i pročitajte u cijelosti javno priopćenje Mreže hrane:

Komentari