HRT premijerno prikazuje serijal "Rijeka - arhitektura i grad"

HRT premijerno prikazuje serijal "Rijeka - arhitektura i grad" HRT premijerno prikazuje serijal "Rijeka - arhitektura i grad"
2. epizoda: Teatro Fenice (Foto: HRT) 2. epizoda: Teatro Fenice (Foto: HRT)
3. epizoda: Dva nebodera (Foto: HRT) 3. epizoda: Dva nebodera (Foto: HRT)
4. epizoda: Podmurvice (Foto: HRT) 4. epizoda: Podmurvice (Foto: HRT)
5. epizoda: MMSU (Foto: HRT) 5. epizoda: MMSU (Foto: HRT)

1. epizoda: Guvernerova palača (Foto: HRT)

Godinu dana nakon što je Rijeka dobila titulu Europske prijestolnice kulture, Hrvatska televizija na svome Drugom programu u petak 29. siječnja započinje prikazivanje serijala od pet nastavaka "Rijeka – arhitektura i grad".

Kapitalne građevine u Rijeci vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti.

Serijal "Rijeka - arhitektura i grad" gledatelje će povesti u Guvernerovu palaču, Teatro Fenice, Riječki i Sušački neboder, kompleks stambenih nebodera na Podmurvicama te u Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Prva epizoda, pod nazivom "Guvernerova palača – simbol moći", na rasporedu je u petak 29. siječnja na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18:15.

Guvernerovu palaču, najraskošniju historicističku riječku građevinu, izgradio je mađarski arhitekt Alajos Haussmann potkraj 19. stoljeća, u doba kada je Rijeka bila pod izravnom upravom Ugarske. Monumentalno i reprezentativno zdanje, smješteno iznad grada, simbol je ugarske moći, radni i stambeni prostor najvažnijeg stanovnika, guvernera, koji je bio na čelu Kraljevskoga gubernija za Rijeku i Hrvatsko primorje.

Svih pet nastavaka serijala emitirat će se na Drugom programu Hrvatske televizije od 29. siječnja do 5. veljače u 18:15.

Urednica i redateljica serijala "Rijeka - arhitektura i grad" je Ana Marija Habjanscenaristice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Siniša Galar, montažeri Bogdan Tankosić, Damir Čučić i Jan Kožić, a producent Tihomir Štivičić.

Razgovor s urednicom serijala Anom Marijom Habjan poslušajte na ovom linku.

Komentari