Hrvati dnevno unose dvostruko više soli od preporučenog

Hrvati dnevno unose dvostruko više soli od preporučenog

Sol na koju zaboravljamo - slane namirnice (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Sol je neophodna za zdravlje ljudskog tijela, ali u Hrvatskoj unosimo čak dvostruku količinu soli na dan, odnosno jedanaest umjesto pet grama soli što je opasno za zdravlje. Više o soli i ljudskom organizmu doznali smo na štandu NZZJZ PGŽ na riječkom Korzu.

Bez soli ljudsko tijelo ne bi moglo funkcionirati, ali prevelike količine soli uzrokuju mnoge bolesti kao što su visoki tlak i mnoga maligna oboljenja od kojih prerano umire čak 86 posto stanovništva u Europi. Stoga je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u povodu Svjetskog dana hrane i Dana kruha, na riječkom Korzu postavio štand se edukativnim letcima sa savjetima za zdravu prehranu i prehranu s preporučenim dozama soli.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni unos soli bude pet grama po čovjeku, dok mi u Hrvatskoj unosimo dvostruko veću količinu, odnosno 11,6 grama soli, kaže doktorica Helena Glibotić Kresina iz NZZJZ. Cilj je educirati stanovništvo da se do 2019. godine smanji unos soli na preporučenih pet grama, a osim letaka na štandu se mogla probati bublica bez soli, ukusno pecivo od tapioke sa sirom, bez glutena i bez soli.

O akciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te strateškom planu za smanjenje soli u prehrani: kruh s manje soli za više zdravlja u svim žpanijama možete doznati ovdje, a što smo zabilježili na riječkom Korzu, poslušajte:

Ničeg previše, pripremila Jelena Butković

Komentari