"Hrvatska grafika" Mikice Maštrović: sve o hrvatskoj grafičkoj umjetnosti

"Hrvatska grafika" Mikice Maštrović: sve o hrvatskoj grafičkoj umjetnosti

Mikica Maštrović na predstavljanju knjige (Foto: Moja Rijeka)

Knjiga "Hrvatska grafika" autorice Mikice Maštrović, prvi sustavni pregled hrvatske grafičke umjetnosti i umjetnika grafičara, predstavljena je danas u riječkoj Gradskoj vijećnici. U knjizi je obuhvaćeno razdoblje od nastanka prvih hrvatskih grafika do danas.

Kako je rekao Frane Paro s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, uz Tonka Maroevića recenzent izdanja, grafičari u Hrvatskoj su dugo očekivali ovakvo djelo, a hrvatska grafika ga je zaslužila, prvenstveno svojom kvalitetom. Istaknuo je izuzetno dostignuće Mikice Maštrović objavljivanjem ove knjige jer, kako je rekao, nije imala modela ni prethodnika za ovaj posao.

Mikica Maštrović dugogodišnja je ravnateljica Zbirke grafika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a odnedavno je u mirovini. Čitav je radni vijek posvetila grafikama i jedan je od pokretača časopisa Grafika. Vodila je i uređivala niz različitih izložbi vezanih uz grafiku. Suradnica je Hrvatskoga biografskog leksikona i Hrvatske likovne enciklopedije.

"Hrvatska nije imala posvećene istraživače, centre, zavode ili institute koji bi se bavili umjetničkom grafikom, a tekstovi o grafici su se pojavljivali rijetko", naveo je Paro. Naglasio je da je u knjizi, na 820 stranica, objavljeno 566 reprodukcija, popisane su 753 grafičke mape, uz 533 životopisa umjetnika grafičara.

Muzeolog i bivši ministar kulture Božo Biškupić ustvrdio je da je knjiga enciklopedijskog obima, za što uobičajeno treba i desetak autora. "Maštrović je prikazala povijest i sadašnjost hrvatske grafičke umjetnosti, obuhvatila svih pet akademija na kojima se školuju grafičari te likovnih ateljea koji izrađuju grafike, kao i popis zbirki grafika u Hrvatskoj. Knjiga je namijenjena studentima, profesorima, sakupljačima umjetnina i intelektualcima koji se zanimaju za tu umjetnost", ustvrdio je Biškupić.

Autorica Mikica Maštrović kazala je da joj je želja bila omogućiti da grafičari, kustosi i povjesničari umjetnosti na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije o grafici u Hrvatskoj koje su im potrebne. Knjiga je svojevrstan priručnik i nije namijenjena da stoji na polici, nego da se često koristi, navela je.

Autoricu, predstavljače i okupljene građane pozdravio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, izrazivši zadovoljstvo što se ovakvo izdanje predstavlja u Rijeci. O vrijednosti djela te posebno zastupljenosti riječkih autora, govorile su i kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Vilma Bartolić i profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i grafičarka Maja Franković

Knjigu je izdala Naklada Ljevak iz Zagreba u okviru svoje biblioteke Povijest umjetnosti u Hrvatskoj. Poslušajte razgovor s autoricom:

Hrvatska grafika, pripremila Nina Deranja

Komentari