Hrvatska mjesta uz obalu ljeti postanu i do pet puta brojnija no inače

Hrvatska mjesta uz obalu ljeti postanu i do pet puta brojnija no inače

Mali Lošinj u srcu sezone ima 265 posto više stanovnika nego u ostalom dijelu godine (Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Neka jadranska mjesta ljeti imaju i pet puta više stanovnika nego inače, pokazuje istraživanje HGK. Očekivano povećanje broja stanovnika u kolovozu ove godine, na temelju broja dolazaka i noćenja turista, kreće se od 40 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 129 posto u Istarskoj županiji.

Hrvatska gospodarska komora je u svojem istraživanju nazvanom "Procjena povećanja broja stanovnika u turističkoj sezoni" pokušao otkriti koliko naša jadranska mjesta i županije "brojčano" narastu tijekom špice sezone. Napravili su izračun koji daje procjenu povećanja broja stanovnika u priobalnim županijama i jačim turističkim središtima. 

Najviše noćenja u komercijalnim smještajnim objektima tijekom godine ostvari se u srpnju i kolovozu - u srpnju oko 29 posto, a u kolovozu oko 33 posto. Pri tom je lani 95 posto ukupnog broja noćenja u ta dva mjeseca ostvareno u šest priobalnih županija - i to ovim redom: Istarska županija 15,2 milijuna ukupnih noćenja, Splitsko-dalmatinska 10,6 milijuna, Primorsko-goranska 9,3, Zadarska županija 6,5, Dubrovačko-neretvanska 3,8 te Šibensko-kninska 3,8 milijuna.

Pritom su pratili povećanje populacije u pojedinoj županiji, gradu ili općini na temelju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista isključivo u komercijalne smještajne objekte, što znači da su realni pokazatelji porasta broja stanovnika veći od izračunatih.

Simulacija je tako pokazala da Istarska županija u kolovozu ima 129 posto više ljudi nego inače, Zadarska 66 posto, Šibensko-kninska 60 posto, Primorsko-goranska 55, Dubrovačko-neretvanska 54 i Splitsko-dalmatinska 40 posto. 

U srpnju je rast bio tek nešto manji - od 39 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 119 posto u Istarskoj županiji. Zadarska je u srpnju, procjenjuje se, imala 63 posto više stanovnika, Šibensko-kninska 57 posto, Primorsko-goranska 51 i Dubrovačko-neretvanska 39 posto.  

Neka mjesta i gradovi će u vršnim ljetnim mjesecima imati i pet puta više stanovnika nego inače. Primjerice, Nin će imati 447 posto više stanovnika u kolovozu, Medulin čak 469 posto, Mali Lošinj 265 posto, Rovinj 261, Crikvenica gotovo 200 posto, Vodice 176, a Makarska 116 posto. 

Veliki Split, s druge strane, imat će tek 11 posto više stanovnika u centralnom ljetnom mjesecu, a nešto manji Zadar 24 posto. Dubrovnik u kolovozu bilježi rast broja stanovnika od 61 posto. 

U analizi HGK navodi se i da je 2017. bila još jedna rekordna godina u nizu po broju turističkih dolazaka (17,4 milijuna) te po broju turističkih noćenja u smještajnim objektima (86,2 milijuna). Najviše stranih turista dolazi iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske i Slovačke.

Komentari