Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

Polaganje vijenaca na Mostu branitelja (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Hrvatska slavi Dan neovisnosti u sjećanje na 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državnopravne veze na temelju kojih je Hrvatska, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama, tvorila dotadašnju SFRJ.

U povodu današnjeg praznika na zagrebačkom groblju Mirogoju položeni su vijenci predsjednika Republike, Sabora i Vlade. Ondje je bilo i izaslanstvo Oružanih snaga, Ravnateljstva policije i udruga branitelja. Hrvatski sabor je Dan neovisnosti obilježio svečanom sjednicom u subotu.

U Rijeci su delegacije Grada i policije te predstavnici braniteljskih udruga i političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće u Aleji poginulih branitelja i na Središnjem križu na Centralnome gradskom groblju Drenova, na Mostu hrvatskih branitelja te na spomeniku poginulim braniteljima na groblju na Trsatu.

Sabor Republike Hrvatske na današnji je dan 1991. povijesnom odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Hrvatska je tom odlukom oduzela legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države te ustvrdila kako ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime SFRJ.

Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

U odluci stoji i da je Hrvatska kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne saveze s drugim demokratskim državama te da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke 7. listopada 1991., kada je bivša JNA iz zrakoplova raketirala Banske dvore, namjeravajući likvidirati prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana te članove tadašnje vlade i parlamenta. Napad je izveden oko 15 sati. Poginula je jedna osoba, četiri su lakše ozlijeđene, a zbog te je agresije Sabor spomenutu odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Komentari