Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti Hrvatska slavi Dan državnosti
(foto: pgz.hr) (foto: pgz.hr)

(foto: pgz.hr)

Danom državnosti obilježava se povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991.

Toj odluci prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Na temelju takva očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća Ustavnu odluku o - suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.

Polaganjem vijenaca na Centralnom gradskom groblju Drenova, u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata i na Središnjem križu, obilježen je Dan državnosti.

Delagaciju Primorsko-goranske županije predvodio je župan Zlatko Komadina, a obilježavanju su prisustvovale delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenicima gradonačelnika Markom Filipovićem i Miroslavom Matešićem te delegacije Policijske uprave primorsko-goranske, udruga proizašlih iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata te članovi Županijske skupštine i Gradskog vijeća.

Vijenci su položeni i na Mostu hrvatskih branitelja te Spomeniku braniteljima na Trsatu, kao i na drugim spomen obilježjima hrvatskim braniteljima u gradovima i općinama na području Primorsko-goranske županije.

 

 

 

 

 

Komentari