Hrvatski pomorci u Turskoj bez hrane, pića i struje

Hrvatski pomorci u Turskoj bez hrane, pića i struje

Foto: Marinetraffic.com

Dvanaest hrvatskih pomoraca i četiri Ukrajinca na talijanskom tankeru prisilno zaustavljenom u Istanbulu je bez hrane, vode, goriva i električne energije. Neki od njih su i bolesni.

Brod Tiger talijanske kompanije Cryo Gas Med u Turskoj je usidren od listopada, a arestiran je zbog dugovanja. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro rekao je da se problem dostave namirnica vode i goriva rješava, kao i isplata plaća za zadnja četiri mjeseca. Potrebe pomoraca pokušavaju se riješiti komunikacijom između posade, njihova odvjetnika, vlasnika broda i Međunarodne federacije transportnih radnika.

Na brodu je, prema Brazzodurovim riječima, i nekoliko bolesnih pomoraca, ali zasad ne zna o kojim se bolestima radi i imaju li lijekove. Sindikat pomoraca spreman je platiti repatrijaciju svim hrvatskim pomorcima, među kojima je samo jedan član sindikata.

Od vlasnika broda tražit će nadoknadu. Još treba točno utvrditi mogu li pomorci odlaskom s broda izgubiti nešto u ostvarivanju svojih prava, a SPH je spreman odmah preuzeti bolesne pomorce. Poslušajte izjavu Predraga Brazzodura:

Komentari