Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad na fotografa u Rijeci

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad na fotografa u Rijeci

Prosvjednici i policija ispred HNK Zajca (Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka)

Nakon tribine "Žene u ratu“, održane 5. kolovoza u riječkome HNK Ivana pl. Zajca, jedan od sudionika tribine napao je fotografa Vladimira Kinđerskog, javilo je Hrvatsko novinarsko društvo i osudilo taj napad.

Dok je izlazio iz zgrade kazališta, predsjednika fotokluba "Oko Samobora" Vladimira Kinđerskog napao je jedan od sudionika tribine dok ga je Kinđerski fotografirao. U napadu je oštećen fotoaparat, a napadača je policija identificirala. 

HND osuđuje i ovaj napad, kao što je osudilo napad na novinara Hrvoja Šimičevića, koji je izvještavao s događaja. U priopćenju koje je potpisao predsjednik Društva Saša Leković, napominje se da je Novinarsko društvo naknadno saznalo za napad na Kinđerskog.

U srijedu 5. kolovoza u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvedena je dokumentarna predstava "Drugi rat", u kojoj je pet žena ratnih stradalnica raznih nacionalnosti, iz Hrvatske i BiH, govorilo o svojim teškim životnim iskustvima tijekom rata. Zbog svoje su nacionalnosti, ili nacionalnosti svojih muževa, bile iseljavane ili protjerane iz svojih domova, a nekima su muževi ubijeni. 

Priredba je izvedena u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću. Ta je manifestacija izazvala prosvjed braniteljskih udruga i navijača Armade, a zbog okupljanja prosvjednika pred HNK Zajca morala je intervenirati policija.

Hrvoje Šimičević, koji je izvještavao s toga događaja, dobio je dva udarca šakom u glavu dok je čekao autobus kako bi se vratio u Zagreb. HND je u u četvrtak 6. kolovoza osudilo taj napad i zatražilo da policija što prije pronađe napadača.

Komentari