Hrvatskoj iz Bruxellesa 8,6 milijuna eura za posljedice ledene kiše

Hrvatskoj iz Bruxellesa 8,6 milijuna eura za posljedice ledene kiše

Ledena kiša nanijela je ogromnu štetu šumama Gorskoga kotara (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Europska komisija odobrila je paket pomoći vrijedan gotovo 47 milijuna eura za pomoć Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Grčkoj nakon niza prirodnih katastrofa u pojedinim dijelovima tih zemalja krajem 2013. i početkom 2014. godine.

Hrvatska će za štete prouzročene ledenim olujama početkom ove godine, pri čemu je posebno stradao Gorski kotar, iz fonda solidarnosti dobiti 8,6 milijuna eura. Slovenija, koja je još teže bila pogođena istom nepogodom, dobit će 18,4 milijuna eura pomoći.

Italija će za poplave na Sardiniji koncem 2013. dobiti 16,3 milijuna eura, a Grčka za štetu od potresa na Kefaloniji i jonskim otocima 3,7 milijuna eura.

Europski fond solidarnosti predloženim će iznosom omogućiti Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj da se oporave od katastrofa i nadoknade troškove spašavanja u pogođenim područjima, poručio je europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. Potporu još moraju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Nakon toga o raspoređivanju sredstava odlučuje Ministarstvo gospodarstva, a kako bi pomoć mogla biti raspoređena, govori pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Gerhard Lempl:

Komentari