Idis Turato povjerenik hrvatskog nastupa Venecijanskom bijenalu

Idis Turato povjerenik hrvatskog nastupa Venecijanskom bijenalu

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Riječki arhitekt Idis Turato imenovan je za povjerenika hrvatskog nastupa Venecijanskom bijenalu - 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koji će se održati od 23. svibnja do 29. studenog iduće godine pod nazivom "How will we live together?".

Na Javni poziv Ministarstva kulture za isticanje kandidature za povjerenika pristiglo je pet prijedloga, Kako dalje? Weissmannove poruke, povjerenica Ana Dana Beroš, Arhitektura kozmopolitike, povjerenik: Nikola Bojić, Togetherness/Togetherless, povjerenik: Idis Turato, Room of Agreements, povjerenica: Samantha Vanessa Pavić i Studiolo for Alice, povjerenik: Luka Piškorec.

U drugi krug ušli su Turatov i Piškorecov projekt, a potom je Povjerenstvo  jednoglasno ministrici kulture predložilo imenovanje Idisa Turata, što je ona prihvatila.

Projekt Togetherness / Togetherless predlaže konkretan arhitektonski odgovor na postavljeno pitanje glavne teme bijenala Kako ćemo živjeti zajedno? s ambicijom da "jednostavnim arhitektonskim elementima u prostoru stvori "trenutnu zajednicu.
"Predloženim rješenjem dobro se zaposjeda i aktivira cjelokupan prostor predviđen za izvedbu paviljona, prostorni koncept je jasan i 'čitak' i sadržaj je moguće percipirati i proživjeti na više razina od potpuno intuitivne ('tjelesno' savladavanje prostora kroz kretanje / sjedenje / stajanje) do refleksivne (čitanje) i angažirane (poveznica s EPK Rijeka 2020)".  

U autorskom timu tog projekta su Davor Mišković, Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Leo Kirindžić, Maša Poljanec, Renato Stanković i Morana Matković.
Članovi Povjerenstva bili su arhitekt Bojan Baletić, arhitektica i predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, arhitekt i predsjednik Povjerenstva Bruno Juričić, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan i pomoćnik ministrice Davor Trupković.

La Biennale di Venezia - Međunarodna izložba arhitekture smatra se najznačajnijim mjestom izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse i jedinstvena je prilika za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata. To je globalno mjesto susreta arhitekata i umjetnika s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima.

Hrvatski paviljon na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture površine 77 četvornih metara bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu.

Poslušajte razgovor o tome kako se Togetherness / Togetherless uklapa u pitanje Kako ćemo živjeti zajedno?:

Idis Turato: treba provjeriti kako možemo živjeti zajedno u venecijanskom Arsenalu, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari