Imenovani novi ravnatelji Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK

Imenovani novi ravnatelji Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK

Foto: Pixsell

Ravnateljicom Hrvatske drame imenovana je redateljica Renata Carola Gatica, koja na dužnost stupa 1. svibnja, a ravnateljem Talijanske drame glumac i redatelj Giulio Settimo, koji će dužnost ravnatelja preuzeti 1. rujna ove godine, do kada će v.d. ravnateljice biti Leonora Surian Popov.

Članovi Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca na jučerašnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili prijedlog intendanta Marina Blaževića za nove ravnatelje Hrvatske drame i Talijanske drame riječkog HNK. Oboje su već surađivali s riječkim ansamblima, odnosno sudjelovali u projektima Hrvatske i Talijanske drame. 

Tako je Renata Carola Gatica, redateljica rođena u Argentini koja godinama živi u radi u Hrvatskoj, režirala predstave "Dugonja, Trbonja, Vidonja" te upravo premijerno izvedenu "Naš odgoj". Glumac Giulio Settimo, rodom iz Trsta, glumio je u predstavama Talijanske drame "Antigone" i "La finta ammalata".

Od Argentine preko Zagreba do Rijeke

Renata Carola Gatica studirala je na kazališnom odsjeku Filozofskoga fakulteta na Nacionalnom sveučilištu u Cordobi. Osnivačica je kazališne kompanije La Piaf, gdje je deset godina djelovala kao redateljica, s petnaestak režija i mnogobrojnim gostovanjima na festivalima Latinske Amerike. S navedenom kompanijom je 2000. godine otvorila kulturni centar Sala K, gdje je tri godine radila kao umjetnička ravnateljica te podučavala kazališnoj umjetnosti djecu, tinejdžere i odrasle. Godine 2006. dobila je nagradu grada Cordobe kao najbolja mlada kazališna redateljica.

Od 2007. godine živi i radi u Zagrebu. Najčešće surađuje s Teatrom &TD, Dječjim kazalištem Trešnja, Dječjim kazalištem Dubrava, Zagrebačkim kazalištem mladih, kazališnom skupinom Pinkleci, Gradskim kazalištem lutaka u Splitu i s riječkim HNK Ivana pl. Zajca. Od 2014. godine djeluje u nezavisnom kazalištu Teatar Poco Loco, gdje na specifičan način istražuje mogućnosti pričanja priča za najmlađe.

Za svoj rad osvojila je nekoliko kazališnih nagrada, uključujući Nagradu za najbolju režiju na Gavellinim večerima za predstavu "#radninaslovantigona" (ZKM) i nagradu za najbolju režiju na Naj, naj festivalu za predstavu "Alisa u zemlji čudesa" (ZKM).

Iz Trsta u Osijek, pa u Rijeku

Giulio Settimo rođen je 4. studenog 1989. godine u Trstu. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2011. godine, smjer gluma i lutkarstvo. Dobitnik je nagrade za najbolji orginalni tekst "Palio degli asinelli" 2008. godine u Trstu. Dobitnik je godišnje dekanove nagrade Umjetničke akademije u Osijeku 2011. te nagrade za animaciju i nagrade dječjeg žirija za najbolju predstavu "Još si zelen" na 46. PiF-u 2013. godine.

Sudjelovao je u nizu međunarodnih autorskih projekata i predstava u Hrvatskoj i Italiji. Od 2012. do 2014. godine radio je kao koordinator kazališta Teatro Ragazzi, La Contrada. Godine 2014. nominiran je za Nagradu hrvatskoga glumišta u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina za ulogu Početnika u predstavi "Zlatne rukavice" kazališta Zorin dom u Karlovcu.

Komentari