INA nastavlja modernizaciju riječke rafinerije

INA nastavlja modernizaciju riječke rafinerije

S današnjeg potpisivanja aneksa (Foto: PGŽ)

Između Primorsko-goranske županije i INA-e potpisan je aneks Memoranduma o razumijevanju čiji je cilj poboljšanje ekoloških prilika u neposrednoj blizini Rafinerije Urinj. Nastavak suradnje na projektima modernizacije je pretpostavka osiguranja viših standarda zaštite okoliša oko nje.

Sve što je Memorandumom o razumijevanju između INA-e i Primorsko-goranske županije dogovoreno prije tri godine provedeno je ili se uspješno provodi. Time su istodobno zadovoljeni energetski, ekonomski i ekološki zahtjevi, rekao je župan Zlatko Komadina i rastumačio da se poboljšanje ogleda u evidentiranom smanjenju emisije sumporovog dioksida.

Da bi se iz druge došlo do prve kategorije zraka, INA će nastaviti modernizaciju rafinerije. U ekološkom smislu to znači obnovu i modernizaciju Luke Bakar, a u slučaju pozitivne odluke o izgradnji postrojenja za obradu teških ostatka, bit će izgrađena luka za naftni koks. Član Uprave INA-e Industrija nafte Ivan Krešić napomenuo je da modernizacija, znači i smanjenje štetnosti za okoliš, traju već pet godina.

Potpisima predsjednika Uprave INA-e Zoltana Aldota i župana Komadine napravljen je novi korak na obostranu korist: rafinerija će se razvijati kao snažan ekonomski i energetski čimbenik, a bez nepovoljnih utjecaja na stanovništvo i okoliš toga dijela Županije. Javlja Zdravko Kleva: 

Komentari